Türkiye Kamu Sen Eylül Ayı Asgari Geçim Sonuçlarını Açıkladı
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2022 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanılarak Eylül 2022 fiyatlarına göre yapılan araştırmada dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 17.396,10 lira olarak hesaplandı. Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı ise 8.026,35 TL olarak belirlendi.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 643,29 TL, %3,84 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 304,53 TL, %4,96 oranında yükseldi ve 6.444,18 lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Eylül ayında 6.098,25 lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2022 verilerine göre günlük 145,24 lira olduğu belirlendi.
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 4.357,11 lira oldu. Eylül 2022 itibari ile ortalama 9.671,19 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %45,05’ini oluşturdu.
Kira gideri ise Eylül 2022 ortalama maaşının %18,0’ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %63,05’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %36,95’i kaldı.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2022 maaşından geriye yalnızca 3.573,50 TL kaldı.
ÖNDER KAHVECİ: EK ZAM, REFAH PAYI VE ENFLASYON FARKININ AYLIK OLARAK ÖDENMESİ KONULARINDA ISRARCIYIZ
Eylül ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezimizin yapmış olduğu asgari geçime ilişkin çalışma son derece önemli sonuçları içeriyor. Bu çalışma neticesinde bir kez daha görüyoruz ki, kamu çalışanlarına altı aylık dönemler halinde enflasyon farkı verilmesi maaşlarındaki erimeyi gidermeye yeterli olmuyor.
Özellikle mutfak masraflarının oldukça yükseldiği bu dönemde memur maaşlarına ek bir zam yapılarak enflasyon farkının da ortaya çıktığı aydan itibaren maaşlara yansıtılarak ödenmesi en büyük beklentimizdir.
Bu uygulama hayat pahalılığının memurlarımıza ve emeklilerimize olumsuz yansımalarının giderilmesi bakımından önemli bir adım olacaktır.
Yeni yasama döneminin başladığı şu günlerde TBMM gündemine memurlarımızın enflasyon farkının aylık olarak yansıtılması konusunda bir düzenleme getirilmesi öncelikli talebimizdir.
Ayrıca uzun süredir talebimiz olan refah payı uygulaması konusunda ki talebimizin hayata geçirilmesi çağrımızı da bir kez daha yineliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.