Türkiye, İsviçre’den hesap soracak!

Türkiye, İsviçre’den hesap soracak!

Yaşanan ekonomik krizin ardından, yurtdışındaki hesapları kontrol altına almak isteyen ABD ve Fransa'dan sonra Türkiye de İsviçre'den Türklere ait hesaplar hakkında bilgi istemeye hazırlanıyor

Varlık barışı uygulamasının ardından Maliye Bakanlığı'nca hazırlanacak bir listeyle İsviçre'den bilgi talep edilmesi düşünülüyor.
Varlık barışı uygulaması sırasında, İsviçre bankalarındaki paraların bir bölümünün ülkeye geri dönmesi de bekleniyor. ABD ve İsviçre arasında bu konuda çıkan anlaşmazlık OECD'nin beyaz listesinde olan ülkelerin bu bilgileri talep edebileceği yönündeki kararla aşılmış, bunun ardından İsviçre tarafı ABD'nin talep ettiği hesapları vereceğini bildirdi.
Ardından İsviçreli UBS Bankası ile ABD, İsviçre'de hesabı bulunan 4 binden fazla ABD'liye ilişkin bilgilerin ABD'ye verilmesi konusunda anlaşma imzaladı.

Liste hazırlığı başladı
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın birlikte yaptıkları değerlendirmelerde, Türkiye'nin de İsviçre ve diğer ülke bankalarında bulunan hesaplarla ilgili olarak bu ülkelerden bilgi isteyebileceği sonucuna varıldı. Bunun için ülkeler arasında ayrıca bir bilgi değişim anlaşmasına gerek bulunmadığı da ortaya kondu. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu konuda bir hazırlık olduğu bilgisini doğruladı.

60 milyar dolar var
Bir üst düzey yetkili, “Türkiye de bu hakkı kullanmak istiyor. Varlık barışı uygulamasından sonra hazırlanacak bir listeyle biz de İsviçre'den bu ülke bankalarındaki hesaplarla ilgili bilgi talep etmeyi düşünüyoruz. Her ne şekilde olursa olsun, bu konuda bir girişimde bulunmayı planlıyoruz.”
Maliye Bakanlığı yetkilileri, İsviçre gibi ülkelerde Türklere ait hesapların bir bölümünün 2. varlık barışı uygulaması sırasında ülkeye geri dönmesini de bekliyor.
OECD ve diğer uluslararası verilere göre, İsviçre başta olmak üzere Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türklere ait 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üzerinde bir para bulunuyor. Bunların 60 milyar doları aşan kısmının da İsviçre bankalarında olduğu sanılıyor.
ABD yönetimi de 52 bin ABD vatandaşının İsviçre bankalarında 15 milyar dolarlık bir hesabı bulunduğunu ifade ediyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.