Türkiye İsrail ekonomik ilişkileri tam gaz

Türkiye İsrail ekonomik ilişkileri tam gaz

Türkiye'den Gazze'ye giden yardım filosuna İsrail tarafından yapılan saldırı sonrası iki ülke arasındaki siyasi gerilim artsa da, ticari ilişkiler normal seyrini koruyor.

Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon, iş dünyasının moralini bozuk olduğunu ancak ticaretin devam ettiğini söyledi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in saldırısını 'kanlı baskın' olarak tanımlamasından sonra iki ülke arasına yükselen tansiyon, ticari ilişkilere aynı oranda zarar vermedi.

 

2000 yılında karşılıklı imzalanan serbest ticaret anlaşması sonrasında Türkiye, İsrail'in en çok iş yaptığı ticaret ortakları arasında sekizinci sırada bulunuyor.

 

Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon gelişmeler ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "İş dünyasının morali bozuk ve biraz da endişeli ancak karşılıklı ticaret devam ediyor" dedi.

 

Diğer taraftan Türkiye'nin Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yaşanan krizin daha önce anlaşması sağlanmış olan insansız hava araçlarının teslimatında herhangi bir probleme neden olmayacağını söyledi.

 

KARŞILIKLI ÇIKARLAR

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre iki ülke arasında tarım, askeri malzeme ve enerji alanları da dâhil olmak üzere toplam ticaret hacmi 2009 yılında 2.5 milyar dolar oldu.

 

Bazı İsrailli şirketler üretimlerini Türkiye'deki fabrikalarda yaptırıyor ve bu şekilde Türkiye üzerinden dünyaya ihracat yapma fırsatı elde ediyorlar.

 

İstatistiklere yansımayan bu rakamlar, iki ülke arasındaki ekonomik bağların aslında görünenden daha fazla olduğunu da ortaya koyuyor.  

 

Bunun yanı sıra, İsrail hükümeti şimdilerde her ne kadar Türkiye'ye seyahat edecek olanları güvenlik nedeniyle caydırmaya çalışsa da, bu ülkeden her yıl çok sayıda turist Türkiye'yi ziyaret ediyor.

 

TİCARET ZARAR GÖRMEDİ

 

Carmon, kamu kurumlarıyla iş yapan şirketler hariç diğerlerinin önemli sorunlar yaşayacağını düşünmediğini söyledi.

 

Carmon, "Özel sohbetlerimizde, İsrail'in politikalarına sıcak bakan insanların, olanları anlamayıp, kabul etmekte zorlandıklarını görüyoruz. Şu anda bir tartışma döneminin zirvesinde bulunuyoruz. İnanıyorum ki; birkaç hafta içinde olaylar daha net hale gelecektir ve insanların tepkileri de daha makul bir düzeye gelecektir" dedi.

 

Carmon ayrıca, yaşanan olayların hali hazırda var olan projeleri olumsuz yönde etkilemeyeceği konusunda da emin olduğunu ifade etti.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonet/14922154.asp?gid=303

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.