Türkiye bize ders veriyor

Türkiye bize ders veriyor

Zaman'a konuşan Avrupa Parlamentosu üyesi Emilio Menendez Del Valle, 'aşırı tarafsızlık' olarak nitelendirdiği eski Türk dış politikasını tenkit ederken, şu an Ankara'nın Avrupalılara "ders verdiğini" savundu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini de kuvvetli şekilde destekleyen İspanyol Sosyalist milletvekili, Brüksel'in üyeliğe 'hayır' demesi için 'aptal' olması gerektiğini kaydetti.




Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yeni müeyyideler öngören karara "hayır" demesinin ardından özellikle ABD'de patlayan Türkiye'nin eksen değiştirdiğine dair iddialara karşın bazı Avrupalı siyasetçiler Ankara'nın dış politikada daha faal olmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi İspanyol Emilio Menendez Del Valle, "aşırı tarafsızlık" olarak nitelendirdiği eski Türk dış politikasını tenkit ederken, şu an Ankara'nın Avrupalılara "ders verdiğini" savunuyor. "Türkiye'nin tekrar 'aşırı tarafsızlık' siyasetine dönmeyeceğini umuyorum. Türkiye'nin dış politikada dişini göstermesini çok olumlu ve zekice görüyorum." diyen İspanyol Sosyalist milletvekiline göre Ortadoğu'da tarafsız olmak mümkün değil çünkü İsrail adında bir "işgalci", Filistin isminde de "işgal edilen" bir ülke mevcut. Türkiye gibi bir ülke için "tarafsızlığın" tercih olamayacağını kaydeden Del Valle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın milletlerarası hukuk ve milletlerarası kurumlarla dalga geçtiğini savunuyor. "Ama buna şaşırmıyorum. İsrailli yetkililer her daim bu tür tavırlar göstermiştir." diyen Del Valle, "geleceğin İsrail'e karşı olduğunu" düşünüyor. "İsrailliler körleştiler, hadiseleri göremiyorlar. Barış yanlısı İsraillilerin hızla kan kaybetmelerini tehlikeli görüyorum." diyen Del Valle, ABD Başkanı Barak Obama'nın geçen yıl Kahire'de yaptığı konuşmanın "şimdiden saçma bir metne" dönüştüğüne inanıyor. "Obama konuşmada söz verdiklerini hayata geçiremedi. Zira ABD'deki İsrail lobisi ABD'nin İsrail siyasetini değiştirmemesi için kendisini ikna etti." diyen Del Valle, mülakat boyunca birkaç defa Yahudi ya da İsrail karşıtı olmadığını vurguladı. Obama, 4 Haziran 2009'da Kahire'den İslam alemine seslenmiş ve "Şu konuda hiç şüpheniz olmasın: Filistinliler için şu anki durum tahammül sınırlarını aşmıştır. ABD, Filistinlilerin haysiyet, fırsat ve kendi ülkeleri konusunda meşru taleplerine sırtını çevirmeyecektir." demişti.

brüksel'in hayır demesi aptallık olur

Türkiye'nin AB üyeliğini kuvvetli şekilde destekleyen Del Valle, Brüksel'in üyeliğe hayır demesi için aptal olması gerektiğini kaydetti. AB'nin şimdiye kadar Türkiye'ye saygıyla muamele etmediğini ifade eden Del Valle, "Türkiye saygıyla muamele edilmesi gereken bir ülkedir. Ama şu ana kadar maalesef böyle olmadı. Vakti geldiğinde Türkiye hâlâ AB üyesi olmak ister mi emin değilim." yorumunu yaptı. Avrupalıların Soğuk Savaş yıllarında komünist tehlikeye karşı Türkiye'nin mücadelesinden çok memnun olduklarına işaret eden İspanyol milletvekili, "Ancak iş hakikat anına yani Türkiye'nin AB'ye üye olmasına gelince yan çizilmeye başlandı. Batı sadece 'askeri Türkiye'ye ilgi duyuyor." dedi.

BÜYÜK GÜÇLER: SİZ DE NEREDEN ÇIKTINIZ?

Batı'nın Türkiye ile Brezilya'nın İran'la yaptıkları nükleer takas anlaşmasına arkasını dönmesini "hata" olarak nitelendiren Del Valle, sorunun büyük güçlerin kibrinden kaynaklandığını savundu. "Bakmayın Obama'nın çok merkezli küresel sistem sözlerine. Büyük güçler kuvvetin tekelinin ellerinde olmasını istiyor. Yeni gelenlerle bu kuvveti paylaşmaya hazır değiller. Türkiye ile Brezilya anlaşmayı yapınca tepkileri 'Bunlar ne yapıyor?' oldu diyen Del Valle, Türkiye ile Brezilya'nın "süper güç" olmadıklarını ancak "yükselen güçler" olduğuna işaret etti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.