Türk Telekom'un yüzde 15'i daha halka açılıyor

Türk Telekom'un yüzde 15'i daha halka açılıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şirketin devlette kalan yüzde 30'luk hissesinden yarıya yakınının yeni yılda halka arz edileceğini açıkladı. Özelleştirme tarihi, dünyadaki ekonomik koşullar dikkate alınarak belirlenecek.

Devletin elindeki yüzde 30'luk Türk Telekom hissesinin yüzde 15'inin halka arzı yönünde çalışmalar başladı. 2010'da kamunun elindeki yüzde 15'lik hissenin halka arz yoluyla özelleştirileceği belirtiliyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, halka arz edilecek hissenin oranı hakkında bilgi vermezken, hedefin yüzde 15 seviyelerinde olduğunu söyledi.

Özelleştirilmesi 2005 yılında yapılan Türk Telekom'un yüzde 55'i, 6 milyar 550 milyon dolara Oger Telecom'a satılmıştı. Türk Telekom'un, yüzde 45'lik hissesi kamu denetiminde bulunuyordu. 2008 yılında yüzde 15'lik hisse halka arz yoluyla özelleştirildi ve özelleştirmeden 2,4 milyar TL gelir elde edildi. Geriye, yüzde 30'luk bir hisse kaldı. Bu hissenin yüzde 15'inin de 2010 yılında özelleştirilmesi planlanıyor. Yapılması planlanan özelleştirme tarihi, dünyadaki ekonomik koşullar dikkate alınarak belirlenecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, önümüzdeki yıl Türk Telekom'da halka arz yapılacağını açıkladı. Yıldırım, blok satışın söz konusu olup olmadığı sorusunu, "Halka arz yoluyla özelleştireceğiz. Elbette, halka arzda da blok olarak hisse alınabilir." dedi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, daha önceki halka arzda alınan sonuca işaret ederek, yerli ve yabancı yatırımcıların hisselere büyük ilgi gösterdiğini hatırlattı. Yetkililer, bunun Türk ekonomisine ve Türkiye'ye duyulan güvenin en somut göstergesi olduğunu belirterek, yeni arzda da tablonun değişmeyeceği görüşünü dile getirdi.

Türk Telekom'un 2008 yılında yapılan halka arzından yaklaşık 1,9 milyar dolar (2,4 milyar TL) gelir elde edilmişti. Bu dönemde halka arz aralığı 3,90 TL-4,70 TL olarak tespit edildi. Halka arza esas oluşturan 'kesin hisse fiyatı' ise 4,60 TL olarak belirlenmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, rakam bazında şirket değerinin 15,5 milyar dolara, hisse değeri bazında ise 12,7 milyar dolara denk düştüğünü açıklamıştı.

Elektrik özelleştirmesi 2010'da tamamlanacak

Son birkaç yıldır hız kesmeyen özelleştirme çalışmaları tam gaz sürüyor. Bu yıl, özellikle elektrik dağıtım ve şeker fabrikaları ihaleleriyle özelleştirmelere hız verilirken, 2010 sonuna kadar elektrik dağıtım özelleştirmelerinin büyük oranda tamamlanması öngörülüyor. Edinilen bilgiye göre, son çeyrekte Çoruh, Osmangazi, Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri ile şeker fabrikalarında da Portföy C'nin ihalesi gerçekleştirildi. İhale ilanında bulunan 4 elektrik dağıtım bölgesi ile 52 akarsu santralinin özelleştirme ihalesinde son teklifler şubatta, B Grubu şeker fabrikalarında da ocak ayında alınacak. Öte yandan, onay ve sözleşme aşamasında bulunan özelleştirme işlemleri arasında C Grubu şeker fabrikaları, Aras, Çoruh, Osmangazi, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım şirketlerinin yanı sıra İzmir, Derince, Bandırma, Samsun limanları ile Tekel'e, TEDAŞ'a ve Sümer Holding'e ait bazı taşınmazlar da bulunuyor. 7 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen Milli Piyango şans oyunlarının lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesi ise aynı gün iptal edildi. İhalenin iptal edilmesinin gerekçesi ise "İhale Komisyonu başkanının açıklamış olduğu başlangıç fiyatı üzerine katılımcıların daha önce kapalı zarfla vermiş oldukları tekliflerin geçerli olduklarını ifade ederek artırım yapmamaları" gösterildi.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.