Türk şirketinin Microsoft'a karşı zaferi

Türk şirketinin Microsoft'a karşı zaferi

Microsoft'un arama motoru 'Bing'in com.tr'li adresli alan adını bir Türk şirketi tescil etti. Yargı Microsoft'un 'tr'li uzantıyı kullanmasına izin vermedi.

Bill Gates'i dünyanın en zengin kişilerinden biri haline getiren Microsoft yazılım ve bilişim şirketine, Türk yargısından ilginç bir fren geldi. Microsoft'un arama motoru olan 'Bing'in 'tr' uzantılı 'alan' adının kullanımı, Ankara 4'üncü Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesinin kararı ile durduruldu. EN-TA isimli şirket'in, 'www.bing.com.tr alan' adının tahsisini Microsoft'a yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) açtığı tespit davasında ilk raund tamamlandı. Mahkeme, ara kararında Microsoft tarafından kullanılan 'alan' adının, EN-TA şirketine ait olduğuna karar verdi. Mahkemenin bu kararı, ODTÜ tarafından da uygulandı ve 'alan' adının Microsoft tarafından kullanımı 31 Temmuz'da durduruldu. EN-TA Reklam Turizm Tekstil Gıda Ticaret Limited Şirketi, 2009'da 'bing.web.tr' ve 'bing.com.tr' alan adlarını ODTÜ'den satın almıştı. Ancak ODTÜ, bir süre sonra 'alan' adının kullanım hakkını, EN-TA şirketinden geri alarak Microsoft adına tahsis etmişti. Bu gelişme üzerine yargıya başvuran EN-TA, Microsoft adına yapılan tahsis işleminin iptali için Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Mahkeme, 23 Temmuz 2010 tarihli ara kararında, EN-TA'nın ihtiyati tedbir isteminin kabulüne hükmetti. bing.com.tr alan adının EN-TA adına tahsisinin iptali ile Microsoft adına tahsisine ilişkin durdurma kararı veren mahkeme, kararın gereğinin yerine getirilmesini istedi. Bunun üzerine ODTÜ alan adları yönetimi, www.bing.com.tr alan adını 31 Temmuz'da duraklattı. Taraflar arasındaki hukuki süreç devam ediyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.