TÜRK PİYASALARINI COŞTURAN AÇIKLAMA

TÜRK PİYASALARINI COŞTURAN AÇIKLAMA

Krizin sona erdiği ve ekonomilerde toparlanmanın başladığı görüşleri kuvvetleniyor

Yurtdışından esen olumlu rüzgarlara bir de Moody's'in “Güçlü mali program notunuzu artırır” açıklaması eklenince borsa % 3.69 arttı, dolar 1.1 kuruş düşerek 1.4940'a indi.

Ekonomilere ilişkin kaygılar yavaş yavaş azalıyor. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Almanya'nın ikinci çeyrekte bir önceki üç aya göre sürpriz bir şekilde büyümesinin ardından dünyanın dört bir yanından umut verici açıklamalar geliyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), üye ülkelerin çoğunda ekonomik görünümün Temmuz'da da iyileşmeye devam ettiğini belirtirken dünyanın en büyük yedi ekonomisinde toparlanmaya yönelik net işaretlerin bulunduğunu açıkladı. Önceki gün Türkiye'de açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye'de küçülme hız kesti” değerlendirmesinde bulundu.

Hem sevdi hem uyardı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den Türkiye ile ilgili gelen açıklamalar da moralleri iyice arttırdı. Moody's, Türkiye'nin notunun hükümetin son birkaç yılda ekonomiyi canlandırmaya yönelik mali destek programlarını kontrol altına alacak gerçekçi planları hayata geçirmesi halinde yukarı yönlü revize edilebileceğini açıkladı.

Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Türkiye analisti Kristin Lindow, daha sonraki artırımlar için sosyal güvenlik reformunun istihdam piyasasında yapılacak reformlarla izlenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Lindow, ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın uzun sürmesi sonucu kamu borç göstergelerinin kötüleşmesinin ise Türkiye'nin Ba3 olan notunun durağan görünümünün aşağı yönlü revize edilmesine neden olabileceğini belirtti.

Küresel krizin, Türkiye ekonomisinde 2001'deki krizden daha derin bir durgunluğa yol açtığını belirten açıklamada, “Dalgalı kuru da içeren daha esnek bir mali politika çerçevesi, mali görünüm ve döviz rezervlerinin daha iyi durumda olması, bankaların daha sağlıklı olması ve enflasyonun nispeten daha düşük seviyelerde olması kamu maliyesinin krizden daha az etkilenmesini sağladı. Ancak kredi notu göstergelerinin görünümünün gelecekte ne olacağı, beklenmedik seviyelere düşen faiz oranlarının sürdürülebilirliğiyle yakından ilişkili olacaktır” denildi.

Açıklamada, ekonomideki büyümenin gelecek birkaç yıl için likidite bolluğu yaşanan döneme kıyasla daha yavaş olmasının beklendiğine dikkat çekilirken, Nisan ayında yüzde 4 olarak açıklanan yıl sonu gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) daralma beklentisi de yüzde 5.5'e revize edildi.

Borsaya Moody's dopingi: Yüzde 3.69

Hem uluslararası piyasalardaki toparlanma hem de Moody's'in açıklamaları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) coşkuyla karşılandı. İMKB, haftanın son işlem gününde yüzde 3.69 (1.659 puan) artarak 46.583 puana çıktı. Borsadaki yükselişe yine bankacılık hisseleri önderlik etti. Bankacılık Endeksi dün yüzde 4.86 değer kazandı. Önceki gün 1.5050 TL'den kapanan dolar haftayı 1.4940 TL seviyelerinden tamamladı. Bono piyasasında dün ciddi bir hareket olmazken faizler 0.07 puanlık düşüşle yüzde 9.34'ten kapandı.

OECD: Dünya Toparlanıyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), üye ülkelerin çoğunda ekonomik görünümün Temmuz'da da iyileşmeye devam ettiğini, en büyük 7 ekonomide toparlanmaya yönelik net işaretlerin bulunduğunu açıkladı. Örgütün yayımladığı bileşik gösterge verileri de Temmuz'da Haziran'a göre 1.5 puan yükseldi.


haber10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.