Türk Malı-RTÜK kavgası büyüyor

Türk Malı-RTÜK kavgası büyüyor

RTÜK'ün Türk Malı dizisinin mizahi dili nedeniyle Show TV'den savunma istemesi tartışma başlattı

Show TV'de yayınlanan Türk Malı dizisinin 'Abiye ve Erman Kuzu'sunun Türkçe'yi kullanımı RTÜK'ü rahatsız etti, kanaldan savunma istedi.

Televizyon Gazetesi'nin haberine göre RTÜK, kanalın vereceği savunmayı yeterli bulmazsa program durdurma cezası da verebilecek. Raporda, televizyonun insanları etkileme ve toplumsal yaşamı şekillendirme rolü belirtilerek, argo ve yanlış dil kullanılmasının özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu iddia edildi.

MİZAH YOKSUNLARI
RTÜK'ün müdahalesi Hürriyet yazarı Doğan Hızlan'ın da tepkisini çekti. Hızlan, 'Gırgır'dan bu yana gülmece dergilerinin dilini bilmiyorsanız, doğrusu şaşırırım. Yaşadığınız toplumda mizah kültüründen yoksun bir kişi, ancak bir mizah kahramanı olabilir. Şunu da unutmayalım, burada argo da söz konusu. Argo bir dilin baharatı, lezzetidir' dedi.

DOMATİS, ÇİKELATA
Mizahçı Gani Müjde de 'Biz 'Nöri Kantar'la büyümedik mi? Nöğürüyon'u duyduk yıllarca, hangimizin Türkçesi bozuldu? Şener Şen 'domatis, domatis' diye bağırdı Züğürt Ağa'da, 'domatis' mi dedik? Burhan Altıntop 'çikeleta' der, 'çikeleta' mı istiyoruz?'

Dizinin senaristi Tayfun Güneyer, RTÜK'ün uyarısına cevap verdi ve 'Yapılan espriler sadece insanları güldürmek içindir, bir art niyet yok. Ben tüm uyarılara rağmen yazmaya devam edeceğim' diye konuştu.

RTÜK'ÜN SAVUNMA İSTEDİĞİ KELİMELER
Aşortman (eşofman), cöle (jöle), derişiklik (değişiklik), ezelfektan (dezenfektan), guzu (kuzu), hakketten (hakikaten), ivet (evet), kopek (köpek), laylon (naylon), lehavilite (rehabilite), liften (lütfen), ruhsal burhan (ruhsal buhran), tezcüraat (tezahürat), tijene (hijyen), tikkat (dikkat), tonurcuk (tomurcuk), yiter (yeter), yürüşen merdiven (yürüyen merdiven), zaman hışımı (zaman aşımı), şah mart oldu (şah mat oldu), ağaç yaşken emilir (ağaç yaşken eğilir), ödüm cörtledi (ödüm koptu), ayağını organına göre uzatmak (ayağını yorganına göre uzatmak), istemek başarmanın karısıdır (istemek başarmanın yarısıdır), kitap en iyi tosttur (kitap en iyi dosttur), yalancının mumu yansıyana kadar yanar (yalancının mumu yatsıya kadar yanar), Hollanda'nın başkenti Paris (Hollanda'nın başkenti Amsterdam), logoritma (logaritma), aynobik (aerobik), esperesko (espresso), Aykut testi (IQ testi), boy Frenk (boy friend).

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.