Türk lisesine Schröder'den destek: Uyuma katkı sağlar

Türk lisesine Schröder'den destek: Uyuma katkı sağlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk liseleri açılması talebine eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'den de destek geldi.

Erdoğan'ın iyi bir teklifte bulunduğunu belirten Schröder, bunun iki ülke arasında köprüler kurulmasını sağlayacağını ve uyuma katkı sağlayacağını vurguladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ziyareti öncesi okullar konusunda takındığı olumsuz tavrı, Erdoğan ile görüşmesi sonrası değiştirmişti. Eski Başbakan, Bild gazetesinde yayımlanan makalesinde, "Başbakanın (Merkel) şimdi Alman-Türk okullarıyla ilgili olumlu açıklama yapmış olması ve 'imtiyazlı ortaklık' kavramının talihsiz bir seçim olduğunu düşünmesi iyi. Bu deyim, siyasi tartışmalardan uzaklaştırılmalı." diye yazdı.

Schröder, Almanya'da daha fazla Alman-Türk okuluna ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu sadece uyuma katkı sağlamakla kalmayacak, ülkemize bir parça daha uluslararası özellik kazandıracaktır." ifadesini kullandı. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada Almanca ders veren okulların bulunduğunu, Almanya'da da Fransız, İngiliz ve Yunan okullarının olduğunu hatırlatan Schröder, şunları yazdı: "Neden daha fazla Türk okulu da olmasın? Bunun yanı sıra Alman üniversitelerinde eğitim görmüş daha fazla Türk kökenli öğretmenin de okullarda görevlendirilmesi gerekir. Korkularımızın olması yersiz ve korkuları körüklemememiz lazım. Çocuklarımızın, göçmen kökenliler de dahil, Almanca öğrenmesi doğal. Eğer öğrenmiyorlarsa bunun Alman eğitim sistemindeki eksikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını da kendimize sormalıyız. Alman-Türk okulları bu eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayabilir. Eğer çocuklar hem Almancayı hem de Türkçeyi mükemmel konuşursa bu iyi olur, çünkü Türkiye bizim için siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir ortak."

Türkiye'nin daha şimdiden dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasında yer aldığını ve İsveç, Polonya ya da Belçika gibi AB ülkelerinden bile ekonomik açıdan daha güçlü olduğunu belirten Schröder, Türkiye'de çok hızlı ekonomik gelişmelerin yaşandığını, Almanların bu fırsattan istifade etmesi gerektiğini, bu nedenle de Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ifade etti. BERLİN AA ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.