Türk kolejine Rusya'dan şeref madalyası

Türk kolejine Rusya'dan şeref madalyası

Moskova'daki Uluslararası Rus-Türk Koleji öğretmeni Dr. Duran Kala, Rusya Federasyonu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'şeref madalyası' ile ödüllendirildi.

Madalya, biyoloji öğretmeni Dr. Kala'ya, yetiştirdiği öğrencilerin bilimsel alanda kazandıkları başarı sebebiyle verildi.



Aynı okulda eğitim alan sekizinci sınıf öğrencisi Zeynep Şule Tekten de 10. kez düzenlenen 'Bizim Evimiz-Dünya' isimli ekoloji olimpiyatında altın madalya kazandı. Moskova çapındaki organizasyonda 195 proje yarıştı. Okul öğrencilerinin, daha önce Rusya genelinde yapılan olimpiyatlarda 3 birincilik, 2 ikincilik ve 6 üçüncülükleri bulunuyor. Ülkede, öğrencilerin burslu olarak üniversitelere girebilmeleri için olimpiyat çalışmalarında elde ettikleri başarılar büyük önem taşıyor.

Dr. Kala 5 kez Moskova Milli Eğitim Komitesi Başkanlığı tarafından, 1 kez de Rusya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takdir belgesiyle ödüllendirildi. Kala, iki kez de Moskova Güney Batı Bölgesi Valiliği tarafından Valilik Ödülü adlı para ödülü almayı başardı. Aldığı ödüllerden dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Kala, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için çalıştığını belirtti. Dr. Kala'nın hedefi ise oldukça manidar; küçük yaşlardan itibaren geleceğin bilim adamlarını teşvik etmek...

56 Numaralı Uluslararası Rus-Türk Koleji'nin ev sahipliğini yaptığı ekoloji olimpiyatı, Moskova Milli Eğitim Müdürlüğü ve Saglasiya Eğitim Vakfı tarafından organize edildi. Rusça hazırlayıp sunduğu "Ev Ortamında Yetiştirilen Solucanlar ve Vermikülit Yardımıyla Gübre Oluşumu" isimli projesi ile Zeynep Şule Tekten rakiplerini geride bırakarak büyük başarıya imza attı. Dört yıldır ekoloji ve biyoloji alanında olimpiyatlara katıldığını ifade eden Tekten, bugüne kadar ikisi altın olmak üzere 5 madalyanın da sahibi oldu.

Bilimsel olimpiyat ve yarışmalarının yaygın olduğu Rusya'da öğrencilerin burslu ve başarılı üniversitelere girebilmeleri için olimpiyat çalışmalarında elde ettikleri başarılar büyük önem taşıyor. On yıldır gerçekleştirilen çevre olimpiyatı, öğrencilere çevre bilincinin aşılanmasına ve sorunların bilimsel yöntemlerle çözüme ulaştırılmasına katkı sağlıyor.

Biyoloji ve ekoloji dallarında Moskova'da başarılı olan Rus-Türk Koleji öğrencilerinin, Rusya genelinde yapılan olimpiyatlarda ise 3 birincilik 2 ikincilik ve 6 üçüncülükleri bulunuyor. İNEPO Çevre Proje Yarışması'nda 2 altın 3 bronz madalya ve 2008 yılında Houston'da yapılan ve 51 ülkenin katıldığı Çevre Proje Yarışması'nda ise 2 gümüş madalya kazandılar. Başarılarıyla Moskova'da göz dolduran okul, Moskova Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Moskova'nın en iyi 100 okulunun yer aldığı listede genel branşlarda 17. oldu.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.