Türk imzalı arama kurtarma ve mayın robotu

Türk imzalı arama kurtarma ve mayın robotu

Türk araştırmacılar, zorlu arazi şartlarında böcekler gibi hareket edebilen altı bacaklı robot 'SensoRHex'in üretimini tamamladı.

Merdiven çıkma, seri şekilde zıplama, koşma, yüzme ve takla atma gibi hareketleri yapabilen robot, mayın arama ve afette arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek.

TÜBİTAK desteğiyle ODTÜ ve Bilkent'li araştırmacılar tarafından üretilen robot projesini Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu gerçekleştirdi. Projenin 2 yıl önce 250 bin TL'lik destek ile başladığını belirten Uluç Saranlı, 'SensoRHex'in kamera ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak görüntü işleme ve algılama konularında oldukça ileri özelliklere sahip olduğunu anlattı. Çalışmalarının sonraki aşamalarında robotun kendi kendine çevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Robotun geliştirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Saranlı, asıl kullanım alanının afetlerde arama kurtarma, ileri istihbarat ya da mayın temizleme gibi uygulamalar olduğunu ifade etti. Robotun kullanım alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "En önemli özelliği kendi kendine gidebilmesi. Mayın tarlalarının yüzeyi çok karmaşık olduğu için robotların buralardan geçebilmeleri mümkün olmuyor. Üzerine mayın arama donanımları konulduğunda robot başarıya ulaşır." ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.