Türk hastada yeni bir hastalık bulundu

Türk hastada yeni bir hastalık bulundu

Amerikalı bilim adamları, bugüne kadar sadece aralarında bir Türk'ün de bulunduğu beş kişide rastlanan yeni bir hastalık ortaya çıkardı.

Yale Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, felç, koordinasyon bozukluğu, gelişme bozukluğu ve işitme kaybı gibi belirtiler gösteren ve gen bağlantılı olduğu saptanan hastalığa SeSAME sendromu adı verildi.

US News and World Report Dergisi'nin haberine göre, bir süredir böbreklerdeki tuz atma ve tutma fonksiyonlarındaki bozukluklara bağlı olarak yaşanan tansiyon sorunlarını araştıran Yale Üniversitesi bilim adamları, 600 hasta üzerinde yapılan genetik analizler sırasında Türkiye, Afganistan, Kanada ve İngiltere'den gelen dört aileden beş kişide, böbrek fonksiyon bozukluğuna ek olarak bazı nörolojik sorunlar tespit ettiler.

İleri tetkikler bu beş kişinin hepsinde de KCNJ10 adı verilen genin mutasyona uğradığını ortaya çıkardı.

Bu mutasyonun böbreğin sodyum, yani tuz pompalamasını ve emilimini sekteye uğrattığı ortaya çıkarıldı. Araştırmaya göre, söz konusu gen mutasyonu beyindeki sinir ileticileri işlemez hale getirerek felce neden olurken, iç kulakta da ses dönüştürme sistemini bozarak işitme kaybına yol açıyor.

Bilim adamları bu hastalığa, belirtilerine verilen İngilizce isimlerden yola çıkarak SeSAME sendromu adını verdiler.

Araştırma ekibinin başında bulunan Dr. Richard Lifton doğrudan genlerle bağlantılı olduğu saptanan hastalığın, bugüne kadar benzer semptomları gösterip de teşhis konulamayan hastaların teşhis ve tedavisinde yeni olanaklar açacağını söylerken, aynı ekipten Dr. Ute Scholl de, bu hastalığa rastlanan kişilerin yaşadığı ülkelerde hastalığın sanıldığından daha yaygın olabileceğini kaydetti.
haber24

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.