Türk gençler 4 milyon dolar için yarışacak!

Türk gençler 4 milyon dolar için yarışacak!

TÜBİTAK'ın düzenlendiği seçmeleri kazanan öğrenciler, Intel'in bilim yarışmasında ödül ve burslar için yarışacak!

Intel'in her yıl düzenlediği Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'na (ISEF), TÜBİTAK adına katılacak öğrenciler belirlendi. Dünyanın en büyük üniversite öncesi bilim yarışması olan ISEF her yıl, 50'den fazla ülke ve bölgeden, fikirlerini paylaşmak, son teknolojilere dayanan projelerini göstermek ve 4 milyon dolarlık burs ve ödüller için yarışmak üzere, 1500'den fazla genç bilimciyi bir araya getiriyor.

TÜBİTAK'ın düzenlediği Türkiye ulusal seçmelerinde başarılı olan Özel MEF Lisesi'nden Ozan Özdenizci, İstanbul Lisesinden Murat Aslan ve Erdem Başeğmez ile İstanbul Özel Kültür Fen Lisesi'nden Ayşe Ferda Yalçın ve Orhun Küpeli, yenilikçi ve bilime katkıda bulunan projeleriyle ISEF'te Türkiye'yi temsil edecek. Türkiye'nin genç bilimcileri, 10-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında ABD'nin Nevada eyaletindeki Reno kentinde düzenlenecek olan fuarda, tüm dünyadan genç bilimciler ile buluşacak, fikirlerini paylaşacak ve son teknolojilere dayanan projeleriyle 4 milyon dolarlık burs ve ödüller için yarışacak.

Türkiye'den ISEF'e katılacak projeler

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, 1969 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. Ortaöğretim öğrencilerinin yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarmak ve bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek amacıyla yapılan yarışma, Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Yerbilimi ve bu yıl eklenen Sosyoloji ile toplam yedi dalda gerçekleştiriliyor.

Türkiye'yi bu yıl Intel ISEF'te temsil edecek olan projeler, ülke çapında 12 bölge merkezine yapılan toplam 1.925 başvurunun farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin oluşturduğu jüriler tarafından değerlendirildi ve belirlenen 639 proje aynı bölge merkezlerinde sergilendi. TÜBİTAK finalinde derece alan öğrenciler, maddi ödülün yanı sıra aldıkları dereceyle orantılı olarak ÖSS'ye girdikleri ilk yıl kullanabilecekleri ek katsayı uygulamasından yararlanabiliyor.

Intel ISEF'te Matematik dalında yarışacak olan Ozan Özdenizci'nin “Dört Sayı Teoremi ve Uygulaması” isimli projesinin temelini Paul Erdös'ün Dört Sayı Teoremi'nin özel bir durumu oluşturuyor.

İstanbul Lisesi'nden Murat Aslan ve Erdem Başeğmez, birlikte geliştirdikleri “Nikel-Titanyum Alaşımını Kullanarak Hareket-Denge Sistemleri Geliştirilmesi ve Sistemlerin Etkilerinin Karşılaştırılması” isimli projeleriyle Türkiye'yi Fizik dalında temsil edecek.

İstanbul Özel Kültür Fen Lisesi'nden Ayşe Ferda Yalçın ve Orhun Küpeli'nin birlikte geliştirdikleri ve çevre konusunda genç bilimcilerin duyarlılığını temsil eden “Biyopil” ise Kimya dalında yarışmaya katılacak.

Intel Bilim ve Mühendislik Fuarı'na Türkiye'den ayrıca INEPO Çevre Proje Yarışması'nda derece alan iki farklı proje daha katılacak. Özel Maltepe Coşkun Fen Lisesi'nden Betül Kara ve Habibe Turfan ISEF'e “Fotovoltaik Böcek Gözü Sistemine Yeni Bir Yaklaşım” isimli projeleriyle katılırken, Özel Beylikdüzü Fatih Fen Lisesi'nden Enes Güney ve Ahmet Raşit Yıldırım da “Çinko Oksit Nanotüp Tabanlı Hibrid Güneş Hücresinin Tasarımı ve Karakterize Edilmesi” isimli projeleriyle tüm dünyadan genç bilimcilere rakip olacaklar.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.