Türk ergenler 'atarlı' çıktı!

Türk ergenler 'atarlı' çıktı!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanan Türkiye Ergen Profili Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

 Türkiye'deki 9 milyon ergeni temsilen 12-18 yaş aralığında 6 bin 747 ergenle yapılan anket sonuçlarına göre, ergenlerin yüzde 80'i kendilerini "mutlu" ve "çok mutlu" olarak tanımlıyor. Gençlerin yarısı hiç gazete okumazken, yüzde 76'sı Facebook ve Twitter kullanıp Türkiye gündemini de buradan takip ediyor. Ergenlerin yaklaşık yüzde 8'i okulda ve ailesinde hem şiddet görüyor hem de yakın çevresinde şiddet uyguluyor. Yüzde 4'ü ise intihar etmeyi düşündüğünü ifade ediyor. Aile Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ergen Profili 2013 Araştırması'nın sonuçları dün Bakan İslam ve akademisyenlerin katılımıyla kamuoyuna açıklandı. İlki 1997'de yapılan araştırmanın ikincisi 2008'de yapıldı. 2013 yılı araştırması da ergenlerle ilgili çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Araştırmadan dikkat çeken sonuçlar şöyle: 

GAZETE YERİNE TWİTTER 
Gençlerin yüzde 47'si hiç gazete okumuyor. Yüzde 66'sı televizyonda dizi izliyor. Yüzde 58'i tiyatroya hiç gitmiyor. Üçte ikisinin evinde bilgisayar ve internet var. Yüzde 76'sı Facebook ve Twitter kullanıyor. 

SİGARA YAŞI 13 
Ergenlerin yüzde 82'si hiç sigara içmiyor. Yüzde 5'i her gün sigara kullanıyor. Sigara ile ilk tanışma yaşı ise ortalama 13! Alkol kullanımı ise ergenler arasında yok denecek kadar az. Yüzde 91'i hiç alkol almıyor. Yüzde 3'ü sigarayı sadece bir kere denemiş. 

EVİN REİSİ ANNE! 
Ergenler, aile içinde en iyi ilişkiyi anneyle kuruyor (yüzde 50), bir sorun olduğunda en büyük desteği annelerinden alıyor (yüzde 62), en çok anneyle vakit geçiriyor ve buna karşılık yine en çok da anneleriyle çatışıyorlar. (yüzde 11) 

ÇALIŞMA EZBER BOZDU
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Ergen Profili 2013 Araştırması'nın, 8 ilde 12-18 yaş arasında 6 bin 847 genci kapsadığını ve 35 bin hanede görüşme yaptıklarını söyledi. İslam, "Sonuçlar 'muhakkak böyledir' diye düşündüğümüz konularda aslında yanıldığımızı gösterdi" dedi. 

PARA VE GELECEK
 Ergenlerde öğretmenlik ve doktorluk yüzde 17 ile ilk tercih. 
 Yüzde 88 saygın bir meslek ve paralı bir iş bekliyor. 
 Gençlerin yüzde 79'u geleceğe dair çok umutlu. 
 Ergenlerin yüzde 26'sı ise hayata dair kötümser. 
 Görüşülen hanelerin yüzde 47'si soba kullanıyor. Yüzde 57'si apartmanda yaşıyor. 

ERGENLERİMİZ ÇOK SOSYAL
YÜZDE 80'İ MUTLU 
Araştırmaya katılan ergenlerin yüzde 80'i kendilerini "mutlu" ve "çok mutlu" olarak tanımlarken, yüzde 4'ü mutsuz olduğunu belirtti.

YERLİ DİZİ İZLİYOR! 
Gençlerin yüzde 47'si hiç gazete okumadığını belirtirken, televizyonda da yerli dizileri izlemeyi tercih ettiğini söyledi.(yüzde 66).

GÜNDEMİ FACEBOOK VE TWİTTER'DEN TAKİP EDİYOR! 
Katılımcıların yüzde 58'i tiyatroya hiç gitmediğini aktarırken, üçte ikisinin evlerinde bilgisayar ve internet bulunuyor. Ergenlerin yüzde 76'sı Facebook ve Twitter kullanıp Türkiye gündemini de buradan takip ediyor.

DOKTOR OLMAK İSTİYOR 
Ergenlerde öğretmenlik ve doktorluk yüzde 17 oranıyla en çok istenen meslekken, bunu yüzde 13 ile mühendislik, yüzde 11 ile de polislik takip ediyor.

SİGARA İLE 13'ÜNDE, ALKOLLE 14'ÜNDE TANIŞIYORLAR 
Ergenlerin yüzde 82'si hiç sigara içmediğini söylerken, yüzde 5'i her gün sigara kullanıyor. Sigara ile ilk tanışma yaşı ortalama 13! Yüzde 91'i hiç alkol almazken, Her gün alkol aldığını belirtenlerin oranı yüzde 0,1

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.