"Türbanlı öğrenci alan üniversitelere daha fazla bütçe ayrıldı"

"Türbanlı öğrenci alan üniversitelere daha fazla bütçe ayrıldı"

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Türbanlı öğrencilerin binalara serbestçe giriş yapacağını kamuoyuyla paylaşan üniversitelere daha fazla bütçe ayrıldığı iddiası doğru mudur" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

2011 yılında yükseköğretim kurumlarına ayrılan bütçenin bir önceki yıla göre ortalama yüzde 23 oranında arttığı "türbana evet" diyen üniversitelerde ise bu artışın yüzde 60'lara ulaştığına dair haberlerin olduğunu belirten, Ayhan, şöyle dedi:
"Türbanlı öğrencilerin binalara serbestçe giriş yapacağını kamuoyuyla paylaşan üniversitelerin arasında yer alan Tunceli Üniversitesi'ne ayrılan pay yüzde 57.1 bunun yanı sıra Gümüşhane Üniversitesi'ne ayrılan bütçe geçen yıla göre yüzde 44.2; Sinop Üniversitesi'ne ayrılan pay yüzde 30.5; Gazi Üniversitesi'ne ayrılan bütçe geçen yıla göre yüzde 27.6 oranında artış olduğu belirtilmektedir."


Hangi kriterler dikkate alındı

Üniversitelerin bütçeleri hesaplanırken hangi kriterlerin dikkate alındığını merak eden CHP'li Ayhan, Başbakan'a, şu soruları sordu:
"2011 yılı bütçesinden hangi üniversitelerimize ne kadar kaynak ayrılmıştır? Öğrenci sayısına oranı nedir?


Türbanlı öğrencilerin binalara serbestçe giriş yapacağını kamuoyuyla paylaşan üniversitelere daha fazla bütçe ayrıldığı iddiası doğru mudur? Bu durum, bilimsel eğitim vermesi ve araştırma yapması gereken üniversitelere bakış da siyasi bir yaklaşım anlamına gelmez mi?


Dünyanın ilk beş yüz üniversitesinin içinde bir Türk üniversitesinin bulunmayışı nedeni bu tür yaklaşımlar mıdır?


Üniversitelerde tartışılması gereken konu özerk yönetim ve bilimsel eğitim olmalıyken üniversiteleri türban tartışmasının içine sürüklemek doğru mudur
cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.