TÜBİTAK’ın dinlenemeyen cep telefonuna büyük ilgi
İki kişi arasındaki görüşmenin üçüncü şahıslar tarafından dinlenilmesini imkansız hale getiren MİLCEP-K2’ye ilgi büyük oldu.
İki kişi arasındaki görüşmenin üçüncü şahıslar tarafından dinlenilmesini imkansız hale getiren MİLCEP-K2’ye ilgi büyük oldu.
TÜBİTAK’ın geliştirdiği “dinlemeyen cep telefonu” daha üretilmeden yoğun ilgi gördü. İki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlamayacağı formata sokan cep telefonuna, devletin zirvesinin yanı sıra, değişik kamu kurumlarından, özel sektörden ve vatandaşlar da talep geldi. Hatta, bazı vatandaşların kriptolu telefonun piyasada satılıp satılmayacağını dahi sorduğu bildirildi.
Sınırlı sayıda üretilecek
Türkiye, TÜBİTAK’ın geliştirdiği kriptolu cep telefonu ile, bu sınıfta cep telefonu üretebilen 6 NATO ülkesinden birisi haline geldi. Halen, kriptolu telefonlar Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç tarafından üretiliyor. Yaklaşık iki yıl önce ilk kriptolu telefonu üreten TÜBİTAK, söz konusu telefona MİLCEP-K1 ismini verdi. İlk üretilen cep telefonu üzerinde sürekli yeni çalışmalar yapan TÜBİTAK uzmanları, 2012 yılı başında ise cep telefonunu daha kullanışlı hale getirdi. MİLCEP-K2 ismi verilen yeni nesil kriptolu cep telefonları, geçtiğimiz aydan itibaren ihtiyaçlar için üretilmeye başladı. TÜBİTAK, telefonları kamu kurumlarından gelen talepler doğrultusunda sınırlı sayıda üretecek. Kurumların gizlilik arzeden görüşmeleri MİLCP K2’ler üzerinden gerçekleştirilecek.
Kriptolu chat imkanı sağlıyor
TÜBİTAK’ın, kriptolu telefonları hem kamu kurumları tarafından hem de özel sektörden yoğun ilgi gördü. Yeni nesil kriptolu cep telefonu MİLCEP-K2’lerin Nisan ayında kamuoyuna duyurulmasının ardından başta güvenlik kurumları olmak üzere, cep telefonu talebinde bulunmaya başladı. Bu çerçevede, TÜBİTAK’tan yeni nesil cep telefonu talebinde bulunan kurumlar arasında güvenlik hizmetlerinde yer almayan kurumların da yer alması dikkat çekti. Özel sektör, vatandaşlar, bürokratlar ve iş adamlarından da, kriptolu telefonlara talep geldiği öğrenildi. Ancak bu taleplerin hiç birisinin de karşılanmayacağı TÜBİTAK tarafından, ilgili kişilere iletildi. Yine cep telefonu ile, kriptolu konuşmanın yanı sıra kriptolu chat (sohbet) yapılabiliyor.
Hüseyin Özay / ANKARA
Stargazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.