Toplu sözleşmedeki hükümler öğretim elemanları için de uygulanmalıdır

Toplu sözleşmedeki hükümler öğretim elemanları için de uygulanmalıdır

Eğitim-Bir-Sen olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda, atama yapılan kadroya özgü aylığa hak kazanmada, aylık ödeme tarihinin tespitinde 657 sayılı Kanun ve toplu...

Eğitim-Bir-Sen olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda, atama yapılan kadroya özgü aylığa hak kazanmada, aylık ödeme tarihinin tespitinde 657 sayılı Kanun ve toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması gerektiği yönünde bir görüş yazısı talep ettik.

25.08.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin ikinci kısım birinci bölümünün “Görev değişikliklerinde aylığa hak kazanma” başlıklı 49. maddesinde, “(1) Devlet memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 167 nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan ‘görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren’ ibaresi, ‘görevine başladığı tarihten itibaren’ şeklinde uygulanır” hükmü yer almaktadır. Aynı hüküm, 2024 ve 2025 yılları için uygulanacak 03.09.2023 tarihli ve 32298 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 21.08.2023 tarihli ve 2023/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın 48. maddesinde de aynen tekrarlanmıştır. Ancak söz konusu hükmün, yükseköğretim kurumlarınca öğretim elemanlarının bir üst akademik kadroya atanmalarında uygulanmadığı yönünde şikâyetler sendikamıza ulaşmıştır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nda, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda aylığa hak kazanmada hangi tarihin esas alınacağı yönünde 657 sayılı Kanun’un 167. maddesinde benzer bir düzenleme yer almamaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Özlük hakları” başlıklı 62. maddesinde, “Üniversite öğretim elemanları ve üst kuruluşlar ile üniversitelerdeki memur ve diğer görevlilerin özlük hakları için bu kanun, bu kanunda belirtilmeyen hususlar için Üniversite Personel Kanunu, Üniversite Personel Kanununda bulunmayan hususlar için ise genel hükümler uygulanır” hükmü bulunmaktadır.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nun “Uygulanacak diğer kanun hükümleri” başlıklı 20. maddesinde, “Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır” hükmü bulunmaktadır.

2547 sayılı Kanun’un 62. maddesi gereğince bu tür durumlarda 657 sayılı Kanun’un 167. maddesi ve dolayısıyla yukarıda anılan toplu sözleşme/Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı hükümlerinin uygulanması gerektiği açıktır.

Bu nedenle, daha yüksek aylık öngörülen öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarda, atama yapılan kadroya özgü aylığa hak kazanmada, aylık ödeme tarihinin tespitinde 657 sayılı Kanun’un 167. maddesi ile 31.12.2023 tarihine kadar 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin 49’uncu, 01.01.2024 tarihinden sonra ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nın 48. maddesinin uygulanması gerektiği yönünde bir görüş yazısı kamu yükseköğretim kurumlarına gönderilmelidir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na yaptığımız başvuru için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.