TIME dergisi sağlık turizminde Türkiye'yi öne çıkardı

TIME dergisi sağlık turizminde Türkiye'yi öne çıkardı

Son yıllarda yükselen bir trend olan sağlık turizmi, dünyada hızla çeşitlenmeye, büyümeye ve önemli bir alternatif turizm olmaya doğru gidiyor. Birkaç yılda sağlık turizminde mevcut nokta listesi de önemli bir şekilde çoğaldı.

TIME dergisindeki habere göre Sağlık turizminde en popüler ülkeler arasında Singapur, Hindistan, Macaristan, Arjantin, Türkiye, Brezilya, Costa Rika ve Filipinler gibi birçok ülke bulunuyor.

insanlar sağlık adına yüzyıllardır seyahat ediyor. Eski Yunan ve Mısırlılar kaplıca ve ılıcalara gidiyordu, 18. ve 19. yüzyılda Avrupalılar ile Amerikalılar spa merkezlerine ve tüberküloz gibi hastalıkların tedavi umudu için şifa yurtlarına gittiler. Fakat cerrahi tedavi için yurtdışına gitme oldukça modern bir olay.


1980'lerin başlarında, Küba göz cerrahisi, kalp ve kozmetik operasyonlar için Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa'daki yabancıları cezp eden programlar başlattı. Küba hükümeti, 1990 yılında 2 bin medikal turisti ağırladığını açıkladı.


Tayland'ın 1997'deki çöküşünden sonra, hükümet gelirleri artırma umuduyla turizm yetkililerinden plastik cerrahi için sıcak nokta olarak ülkeyi ticarileştirmelerini istedi. Tayland hızlı bir şekilde ucuz cinsiyet değiştirme operasyonları için gidilen ülke oldu. Tayland şu anda tüm plastik cerrahi operasyonlarının yapıldığı sıcak bölge konumuna geldi. Bangkok'daki Bumrungrad Uluslararası Hastanesi, 190'dan fazla ülkeden gelen hastaları, çevirmen ve uçak bileti veznesine sahip "Uluslar arası Hasta Merkezi" ile övünen Tayland hastanesi oldu.


Türkiye'de de sağlık turizmi, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"'nın olumlu sonuçlar vermesiyle sağlık alanında gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmeye başladı. Yetkililer, sağlık alanındaki olumlu gelişmelerin Türkiye'ye gelmeyi düşünen turistleri teşvik ettiği belirtiyor. Özellikle, göz ve ağız sağlığı hizmetlerinin, diğer ülkelere göre düşük ücretle, ancak yüksek kalitede verildiğine işaret eden yetkililer, sağlık turizminin, turizm potansiyelinin arttırılması ve çeşitlendirilmesi açısından önemini vurgulayarak, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyorlar.


Sağlık turizmi endüstrisi Amerika'da son 10 yılda büyük bir gelişme gösterdi. 1980 ve 1990'larda sağlık harcamaları arttığı gibi, ödeyebilecekleri seçenekler arayan hastalar dış ülkelerdeki seçenekleri de düşünmeye başladılar. Amerika'da sigorta şirketlerinin karşılamadığı için "Diş Turizmi" diye adlandırılan turizm şekli, insanların diş köprüleri ve başlık tedavisi için Costa Rica gibi Merkez Amerikan ülkelerine seyahat etmeleriyle çok çabuk ilerledi. (Bugünkü medikal turizmin büyük bir yüzdesi (yüzde 40) dişhekimliğine dayanıyor.) Alanın uzmanları, 150 bin kadar Amerikan vatandaşının 2006 yılında yurtdışında (çoğunlukla Asya ve Latin Amerika) medikal tedavi gördüğünü söylediler. Bu sayı 2007 yılında bu sayı tahminen 750 bine yükseldi ve 2010'a kadar bunun 6 milyona yükseleceği belirtiliyor. Hastalar çantalarını hazırlıyor ve yüz gerdirmeden, by-pass ameliyatına ve hatta kısırlık tedavilerine kadar her şeyi yurtdışında yaptırıyorlar.


Son yıllarda, Amerika'da yurtdışında (Meksika ile medikal imkânlara bağlı sınır eyaletleri de içeren) tedavi için sigorta ve lojistik sorunlarla ilgili hastalara rehberlik eden çeşitli şirketler türedi. 2000 yılında Arizona, Tempe'de kurulan MedToGo, müşterilerinin Meksika'daki tedaviyle yüzde 75 tasarruf ettiklerini söylüyor. Yine Meksika'da bulunan ve Amerikan tabanlı Hıristiyan hastane grubunun işlettiği The Christua Muguerza, web sitesinde yayınladığı yazı ile ziyaretçilerini Meksika'daki fırsatlar hakkında bilgilendiriyor. Bu esnada, Yeni Zelanda basen ve diz yenileme alanındaki uzmanlığını duyurdu ve Güney Kore medikal ziyaretçileri golf gibi medikal olmayan seçkin niteliklerle baştan çıkartıyor.


Amerikan Medikal Birliği (AMA), Haziran ayında sağlık turizmi için kılavuz ilkeler sundu. AMA, sigorta şirketlerini, işçileri ve diğer sağlık turizmi alanındaki ilgilileri savunurken, uygun iş takibi sağlamak; hasta hakları ve yasal başvurular için hastaları bilgilendirmek; sadece resmen tanınmış tesislerin kullanılması; uzun mesafeli uçuşlar ve konaklamayla birleşen cerrahi işlemlerin potansiyel riskleri konusunda hastaların bilgilendirilmeleri konularında çeşitli ilkeler açıkladı.


Amerika'daki Uluslararası Birleşik Komisyonu "Joint Commission International" (JCI- Sağlık kuruluşlarındaki güvenlik ve bakım standartlarını eğitim ve denetimlerle arttırmayı amaçlayan uluslar arası bir kuruluş) çoğunluğunun İspanya, Brezilya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunduğu 200'den fazla yabancı sağlık tesisini resmen tanıdı.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.