TİKA Türklerin en eski mirasını koruma altına aldı
3000 yıllık Türkmenatları'nın korunması için start verildi.
1992 yılında Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olarak da ifade edilen TİKA, bugün Türkiye'nin dünyadaki eli konumunda. Dünyanın her noktasında zor durumdaki insanlara Türkiye'nin elini uzatan TİKA, bilhassa dünyanın dört bir yanında ecdadımızın bizlere miras olarak bırakmış olduğu eserleri restore ederek geleceğe aktarıyor.
Tarih derslerinde yabani atları ilk evcilleştirenlerin Türkler olduğu öğretilir. Bu atlar (Aheltekeler) şimdi TİKA'nın güvencesi altında gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaşacak.
AHELTEKELERİ KORUMA PROJESİ
TİKA ile Türkmenatları Devlet Birliği işbirliğinde hayata geçirilmesi plânlanan proje ile Ahalteke atlarının kayıt ve tescil işlemleri, DNA testleri, at hastalıklarının teşhisi, doping analizleri ile yerel ve uluslararası at yarışmalarına katılımlarının sağlanması konularında gerekli eğitim programları ve organizasyonların yapılması hedefleniyor.
AT BAYRAMI COŞKUSU
Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının vazgeçilmez bir parçası olan Ahalteke Atları adına düzenlenen Türkmen At Bayramı, 26-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkmenistan’da büyük bir coşkuyla kutlandı.
TİKA BAŞKANI VE BİLİM ADAMLARI DA ORADAYDI
Türkmenistan’ın en önemli bayramlarından biri olarak kutlanan Türkmen At Bayramı’na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın davetlisi olarak TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam katıldı. 50’den fazla ülkeden üst düzey davetliler, uluslararası merkez, kurum ve derneklerin temsilcilerinin yanı sıra at yetiştiricileri, bilim adamları da etkinlikleri takip etti.
Programın hemen ardından Oğuzhan Köşkü’ne geçen Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ı buradaki makamında kabul etti.
TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Türkmen At Bayramı münasebetiyle tebrik eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkmenistan’da gerçekleştirilen bir diğer proje olan “Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi” hakkında bilgi vererek yürütülen aktif işbirliğinin devam ettirileceğini kaydetti.
PROJE İMZA TÖRENİ
Söz konusu projenin protokol imza töreni ise Türkmen Atları Devlet Birliği binasına gerçekleştirildi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkmen Atları Devlet Birliği Başkanı Yazgeldi Annayev arasında imzalanan protokol törenine, TİKA yetkilileri, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcileri katıldı.
DEVLET BAŞKANI'NIN MESAJI
TİKA Başkanı Çam'a kardeşim diye hitap eden Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a selam yollayarak TİKA'nın Türkmenistan'da yaptığı projeleri yakından takip ettiği ifade etti.
AHELTEKE ATININ KÜNYESİ
Ahal Teke atı bir Türkmen atıdır. Bilimciler Ahal Teke atını, 3000 yıl evvel insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş olan at türü olarak görürler. Orta Asyada Türk halkları arasında özellikle Türkmenistan'da yaygındır. Türkmen Ahal-Teke atları güzellikleri ve kısa mesafeli yarışlardaki hızlarıyla biliniyor. At yarışları halktan yoğun ilgi görüyor. Asırlardır Ahal-Teke atlarının cinslerini korumayı başaran Türkmenler, atların yetiştirilmesine de büyük önem veriyor.
ensonhaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.