Teröre denizde set çeken ekipler

Teröre denizde set çeken ekipler

Kuruluşunun 26. yıl dönümünü kutlayan Sahil Güvenlik Komutanlığı, 10 aylık faaliyetlerini açıklayarak yaptıkları gösterilerle icraatlarını göz önüne serdiler

Kuruluşunun 26. yıl dönümünü kutlayan Sahil Güvenlik Komutanlığı, en son teknolojiyle donatılmış ekipmanlarıyla ''Mavi Vatan''da yasa dışı göç, kaçakçılık, deniz kirliliğine karşı mücadele ve arama-kurtarma görevlerini başarıyla icra ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca, Büyükdere'deki Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığında basın mensuplarına çalışmalara ilişkin brifing verildi ve Komutanlığın faaliyetlerinin icra edildiği Boğaz Turu düzenlendi.

Brifingde gazetecilere Sahil Güvenlik Komutanlığının çalışmalarını anlatan Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Şube Müdürü Yarbay Yavuz Geçim, Sahil Güvenlik Komutanlığının temel görevinin, Türkiye Cumhuriyeti sahillerinde, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, ulusal ve uluslararası hukuk kuralları gereğince kanunları uygulamak olduğunu söyledi.

Yarbay Geçim, bu kapsamda ilgili kanunlar gereği Sahil Güvenlik Komutanlığına tevdi edilen görevleri şöyle sıraladı:

''Sahil Güvenlik Komutanlığı, sahil ve karasuları ile özel ekonomik bölgeleri korumak, denizlerde can ve mal emniyetini sağlamak, deniz yoluyla yapılan her türlü yasa dışı göç ve insan kaçakçılığını önlemek, Türk arama-kurtarma sahasında deniz arama-kurtarma koordinasyon merkezini işletmek ve arama-kurtarma görevlerini icra etmek, Türk boğazlarında stratejik deniz nakliyatının güvenliğini, Ceyhan ve Aliağa gibi stratejik tesislerin güvenliğini sağlamak, denizde kültür ve tabiat varlıklarını korumak, yasa dışı su ürünleri avcılığını önlemek, yat turizmi faaliyetlerini denetlemek, her türlü deniz kirliliğine mani olmakla görevlidir.''

Yarbay Geçim, Sahil Güvenlik Komutanlığının görevlerini 4 Bölge Komutanlığı, 2 Hava Eğitim ve Öğretim Komutanlığı, İstanbul'da bulunan İkmal Merkezi Komutanlığı olmak üzere, toplam 7 ana komutanlıkla yerine getirdiğini ifade ederek, ''Sahil Güvenlik Komutanlığının sahil güvenlik botları, mobil radarları ve sahil güvenlik uçakları, helikopterleri bulunmaktadır. Bu kuvvet yapısı ile 'Mavi Vatan' diye nitelendirdiğimiz deniz alanında görev icra edilmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, barış döneminde İçişleri Bakanlığına, olağanüstü hal ve savaş dönemlerinde ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olarak görevlerini icra etmektedir'' şeklinde konuştu.

-SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞININ 10 AYLIK FAALİYETLERİ-

Sahil Güvenlik Komutanlığının 10 aylık faaliyetlerini de anlatan Yarbay Geçim, sorumlu deniz alanlarında icra edilen görevler kapsamında ham petrol, likit doğal gaz, likit petrol gaz gibi tehlikeli madde taşıyan 1243 adet geminin Türk boğazlarından geçişi süresince, terörist faaliyetlere karşı denizden güvenlik sağlandığını söyledi.

10 ayda 6 bin 59 yasa dışı göçmenin yakalandığını ve bu göçlerin artarak devam edeceğinin gözlendiğini ifade eden Yarbay Geçim, şu bilgileri verdi:

''Öncelikli insani görevimiz olan arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında 429 olayda 5 bin 730 kişi ve 37 tekne kurtarılmıştır. Toplam 32 bin 588 adet gemi ve tekne kontrol edilmiş, yasalara aykırı davranışta bulunan 3 bin 492 adedi hakkında savcılıklara ve liman başkanlıklarına sevk yapılmıştır. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında 367 ton kaçak akaryakıt yakalanmıştır. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik olarak 31 adet deniz aracına 137 bin 763 YTL idari para cezası uygulanmış, tespit edilen 105 adet deniz kirliliği, yasal işlem yapılmak üzere ilgili kurumlara bildirilmiştir. Yasa dışı su ürünleri avcılığı yapan 711 tekneye 770 bin YTL idari para cezası uygulanmıştır.''

Sahil Güvenlik Komutanlığının devam eden projeleriyle ilgili de bilgi veren Yarbay Geçim, çevre denizlerde deniz güvenliğinin sürekli ve etkin bir biçimde sağlanması için Sahil Gözetleme Radar Sistemi projesinin başlatıldığını, denizde arama-kurtarma etkinliğini artırmak amacıyla ağır hava ve deniz şartlarında görev yapabilecek helikopterli 1700 tonluk sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin inşasının devam ettiğini kaydetti.

-KOMUTANLIĞIN FAALİYETLERİ CANLANDIRILDI-

Brifingin ardından, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Kemal Kavalı'nın katılımıyla, Harekat Odası'nda ALO-158'e gelen ihbarlarla ilgili bilgi verildi.

Daha sonra Sahil Güvenlik ve Emniyet Timleri (SAGET), Kıyı Sularda Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (KEGAK) Timleri, Sahil Güvenlik helikopteri ve mobil radar aracı tanıtıldı.

Ardından ''TCSG 303'' ve ''TCSG 88'' adlı botlarla, Komutanlığın faaliyetlerinin icrasının gözlendiği Boğaz Turu düzenlendi.

Tur kapsamında, Komutanlığın faaliyetleri canlandırıldı.

Bu kapsamda, İstanbul Boğazı'ndan uğraksız geçiş yapan ve tehlikeli yük taşıyan bir yabancı gemiye SAGET'ler tarafından denizden emniyet görevi icra edildi. Kartal Bölgesi'ne intikal sırasında uğraksız geçiş yapan bir yabancı gemi telsizden Türkçe ve İngilizce olarak sorgulandı.

Akaryakıt kaçakçılığı yaptığı ihbarı alınan tankerde denetim yapılarak alınan numuneler incelendi.

Büyükada-Maltepe arasında sıhhi tahliye faaliyeti gerçekleştirilirken, Sahil Güvenlik helikopteri tarafından denize kurtarma sedyesi indirildi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden atlayarak intihar teşebbüsünde bulunan bir kişinin KEGAK ekibi tarafından kurtarılması da canlandırılan faaliyetler arasında yer aldı.

haber7.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.