TEOG Tercihi için, veli ve öğrencilere yol haritası
TEOG Tercihi için, veli ve öğrencilere yol haritası
TEOG Tercihi için, veli ve öğrencilere yol haritası
Tercihler 06-16 Temmuz arası (13.00 a kadar) yapılacaktır.
Tercihlerinizi herhangi bir Ortaokul'a mutlaka onaylatmanız gerekiyor.
Tercihler için şu linke tıklayın.
https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08008.ASPX
Burada okulların yüzdelik dilim ve kontenjanlarını incelemeniz gerekir.
Başvuru süresince http://oges.meb.gov.tr/ adresini de takip etmeli ve varsa duyuruları incelemelisiniz.
TERCİH YAPARKEN;
İncelediğiniz yüzdelik dilimlerin geçen yıl ilk yerleştirmede oluşan dilimler olduğunu unutmayalım. Yüzdelik diliminiz ne kadar küçük ise hedefe o kadar yakınsınız demektir.
Geçen yıl oluşan yüzdelik dilim ile bu yıl ki yüzdelik dilim aynı olacak diye düşünmeyin.
Hep şu söylenir. Şu okulun puanı 300 benim de puanım 301 o zaman ben bu okulu tercih edebilirim. Buraya kesin yerleşirim. 400 puanlı okulu tercih edemem.
Hayır tüm okulları tercih edebilirsiniz. 300 puan diye söylenen o okulun geçen yıl ki (2014-2015) puanıdır. Bu puan artabilir de azalabilir de. Okulun kontenjanı artmış olabilir. Azalmış olabilir. Okulla ilgili önemli sorunlar çıkmış olabilir ya da okulla ilgili çok olumlu haberler, başarılar duyulmuş olabilir. Bu durumda puanlar ya da yüzdelik dilimler doğal olarak değişecektir. Bu yılın yani 2015-2016'nın taban puan ve yüzdelik dilimleri sizin yerleştirmeleriniz sonrasında netleşecektir.
İşin mantığını şöyle özetleyelim:
Bir okul düşünelim mahallemizdeki A Anadolu Lisesi. 2014-2015 puanı 450 olsun. 34 kontenjanı bulunsun. Bu okulu Türkiye genelinde tercih eden öğrencilerin puanlarına baktığımızda bu okulu tercih edenlerin tamamının puanı 250 ise bu okul bu yıl 250 puanda kapatır. Yok eğer tercih eden kişilerden 34 kişi yani kontenjan sayısı kadar kişinin 500 puanı varsa bu okul 500 puanda kapatır.
Puandan ziyade Yüzdelik dilim daha sağlıklı veridir. Bu nedenle sizin de yüzdelik dilimleri baz almanızda fayda var.
Tercihleri nasıl oluşturalım?
Ayaklarınızın sağlam basması için kendi yüzdelik dilim aralığında tercih yapmanızda fayda var. Fakat bu dilimler yukarıda da söylediğimiz gibi artabilir de azalabilir de. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın.
Bu nedenle en sağlıklı tercih için;
25 Tercih hakkınız var. Bunlardan en azından 3-5 tanesini hayalinizdeki okulları yazın. Yani yüzdelik dilimlerini çok göz önüne almadan ben bu okullarda okumak istiyorum dediklerinizi yazın.
Daha sonraki tercihlerinizde ise yüzdelik diliminiz ile e-okuldan öğrendiğiniz yüzdelik dilimleri karşılaştırarak sizin yüzdelik diliminizin üstünde (daha küçük) olandan başlayarak daha büyük olana doğru sıralama yapın.
Burada da özellikle dilimi yakın olan okulları yazarken istek sıranızı ön planda tutun. Sonra pişman olmayın.
Çok önemli: Sakın ola ki ben bu okulu istemem dediğiniz okulu yazmayın. Ya da son çare burada okurum derseniz aşağılara yazın. Hep rastlıyoruz. Puanı, yüzdelik dilimi daha iyi diye A okulunu 11.tercihime yazdım aslında 12.tercihime yazsaydım daha iyi olurdu diye.
Yani kısaca isteğiniz (veliden çok öğrencinin isteği) çok önemli.
Tercihlerinizin püf noktası istek sıranız olsun. Bu okul olmazsa, şu olsun, bu da olmazsa şu olsun şeklinde sıralayın ama. Ayağınız sağlam bassın ve ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Kalkıp da siz yüzde 10'luk dilimde iken tüm tercihlerinizi yüzde 1-2-3-4-5 lerden yapmayın. Onları da üst tercihlerinize koyun ama yüzde 8-9-10-11-12-13-14-15-16... ları da ihmal etmeyin.
25 tercihin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. Eğer diyorsanız ki bu tercihler olmazsa özel okul şansını deneyeceğim o zaman istediğiniz kadar tercih yapın fakat diyorsanız ki devlet okulunda okumam şart o zaman tercihlerinizin tamamını doldurmaya gayret edin ve bunu yaparken tekrar söyleyelim ki istek sıranızı baz alın. Olmazsa bu olmazsa bu şeklinde...
Tercih yaparken önce karalama olarak bir liste oluşturun kendinize bu listede aklınıza yatan tüm okulları yazın ve sonra eleme yapın.
Kesin listenizi oluştururken;
Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu, Anadolu Meslek ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi her türden tercih yapabilirsiniz.
e-okul'da istediğiniz türleri işaretleyip orada verilen robota bilginizi girerek de tercih oluşturabilirsiniz.
Hatırlatma: Tercihlerde isterseniz karışık sistem uygulayabilirsiniz. Yani ilkönce Anadolu Lisesi yazmak zorundayım sonra meslek diye bir zorunluluk yok. Bu tamamen sizin tercihiniz. İsterseniz meslekle başlarsınız, isterseniz fen lisesi ile. Ve araya istediğinizi serpiştirebilirsiniz.
Eleme yaparken sınıf mevcutlarına mutlaka dikkat edin. Geçen yıl 34 idi Anadolu türü okullarda mevcutlar.Fakat bakanlık bu yıl 40'a çıkardı bir çok okulda.
E-okul'da listeyi açtığınızda
Kontenjanlara baktığınızda eğer sayı 40'ın katı ise bilin ki sınıf mevcutları 40 olacak. Yok eğer 34 ün katı ise o zaman da mevcut 34 demektir. Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde 30 olarak zaten sabit mevcutlar. Yani kontenjanı 34 e bölün tam sayı çıkıyorsa sınıf mevcudu 34 olacak demektir.
Yukarıdaki örnekte;
280,360,400,320 olan okullarda sınıf mevcudu 40 olacaktır. 68,204 olan okullarda ise 34 olacaktır. Bu sayılara sınıf tekrarına kalan öğrenciler dahil edilmeyebilir dikkat...
Anadolu Meslek Lisesi ya da Çok Programlı Anadolu Lisesi tercih edecekseniz listede bulunan ? işaretini tıklayın. Okulda hangi alanlar (Muhasebe, Konaklama, Bilişim, Kimya, Sağlık Hizmetleri... ) var mutlaka bakın. Tercihlerinizi ona göre yapın. 10. sınıfa geçtiğinizde şu anki mevzuata göre bu bölümleri okumak zorunda kalabilirsiniz.
Tercihleri oluşturduysanız artık e-okul'a girmeniz gerekiyor. 6 Temmuz'da başlayacak 16 Temmuz 2015 Saat 13.00'a kadar. Eğer siz giremiyorsanız onaylatacağınız okula giderek yardım isteyebilirsiniz. Lütfen son güne bırakmayın.
Tercihinizi evde de yapsanız bir ortaokula gidip onaylatmalısınız. Bu işlemi velinin yapması gerekir.
Artık sonucu bekleme zamanı. Sonuçlar 14 Ağustos 2015 günü açıklanacak. Aşağıdaki takvim listesini yanınızdan hiç ayırmayın.
Sonuç açıklandıktan sonra bir okula yerleşmişseniz.
Bu okula kaydınız otomatik olarak yapılmış demektir. Ayrıca bir işleme gerek yok.
Eğer yerleşemediyseniz ya da yerleştirildiğiniz tercihi beğenmediyseniz
17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir.
Bu tarihlerde 3 okul tercih ederek yerleştirmeye esas nakil isteyebileceksiniz.
Tüm bu iş ve işlemeleri ve sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr adresinden takip edip gerçekleştireceksiniz.
Herkese kolaylıklar ve gönüllerine göre bir tercih dönemi dileriz...
Maksut BALMUK
Öğretmen
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.