Temel İSG Sertifikası Nasıl Alınır?
Temel İSG Sertifikası, çalışanlara temel iş güvenliği kurallarından nasıl korunacaklarını öğretmek ve güvenli bir çalışma alanı oluşturmak için İSG uzmanlarına verilen bir sertifikadır. Bu sertifikayı almak için bilmeniz gereken birçok kriter vardır.
Temel İSG Sertifikası, çalışanlara temel iş güvenliği kurallarından nasıl korunacaklarını öğretmek ve güvenli bir çalışma alanı oluşturmak için İSG uzmanlarına verilen bir sertifikadır. Bu sertifikayı almak için bilmeniz gereken birçok kriter vardır. Bunun için ise kapsamlı bir eğitim almanız ve daha sonra sınava katılmanız gerekir.
Günümüzde gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ile iş güvenliği daha da önemli hale gelmiştir. Temel İSG eğitiminin amacı, 6331 Sayılı kanunun 4. Maddesine göre çalışanlarımızın iş güvenliği konusunda bilgilendirilerek, daha güvenli çalışmalarını sağlamaktır. ESGO olarak bu yazımızda Temel İSG Sertifikası hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Temel İSG Sertifika Türleri Nelerdir?
Temel İSG Sertifika türleri işyerlerinin tehlike sınıflarına göre değişlik gösterir. Bu işyeri tehlike sınıflarına göre verilecek temel İSG eğitimi saatleri ise şu şekilde belirtilmiştir:
- Az tehlikeli işyerleri için en az 8 saat,
- Tehlikeli işyerleri için en az 12 saat
- Çok tehlikeli işyerleri için en az 16 saat
Ayrıca aynı mevzuatta temel İSG hangi süreler ile tekrarlanması gerektiği de şu şekilde belirtilmiştir:
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir
- sefer
- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir
- sefer
- Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir
- sefer
Temel İSG sertifika türleri de konu ile ilişkili olarak şu şekildedir:
- Az Tehlikeli İşyerleri: 8 Saatlik İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası- 3 yılda en az bir defa
- Tehlikeli İşyerleri: 12 Saatlik İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası- 2 yılda en az bir defa
- Çok Tehlikeli İşyerleri: 16 Saatlik İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası- Yılda en az bir defa
Temel İSG Sertifikası Nereden Alınır?
İşyeri Çalışanları ya da diğer katılımcılar Temel İSG Eğitimi programını tamamladıktan sonra her katılımcıya Temel İSG Sertifikası verilir. Temel İSG sertifikası almak için iş güvenliği eğitimi sonunda ÖSYM tarafından yapılacak sınava girmeniz gerekir. Bu sınav sonrasında başarılı puan alan adaylar iş güvenliği uzmanlığı belgesi almaya hak kazanırlar.
Temel İSG sertifikası, 15 günlük bir kurs eğitimi sürecini kapsar. Daha sonra bakanlığın açacağı sınava girerek en az 70 puan almanız gerekir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından (30 gün içinde) belge ücreti yatırılmalıdır. İş güvenliği uzmanlığı belgesi ücretinin yatırılmasının ardından ise 1 hafta içerisinde belgeniz e-devlet üzerinde tanımlanmış olacaktır. Temel İSG sertifikası alma süreci hakkında detaylı bilgiye web sitemiz üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Temel İSG Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
Temel İSG Sertifikası, çalışanların iş güvenliği eğitiminin esasları hakkında yönetmelik de belirtilen sürelere göre aşağıdaki gibidir:
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi bir yıl
- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi iki yıl
- Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde geçerlilik süresi üç yıl
Temel İSG sertifikası almak için ESGO’nun Temel İSG Eğitimlerine katılmanızı tavsiye ederiz. Temel iş güvenliği hakkında her detayı öğrenerek başarılı bir puan almak için sizde ESGO’nun profesyonel eğitimlerini tercih edebilirsiniz.
ESGO olarak bu yazımızda, Temel İSG sertifikası alma süreci ve izlenmesi gereken yöntemler hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık. Amacımız, birçok alanda ihtiyaçlara yönelik çeşitli hizmetler sunarak, iş güvenliği alanında da bilinçli ve profesyonel uzmanlara yol göstermektir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.