Telefonu uyan herkes 3G'li olsun

Telefonu uyan herkes 3G'li olsun

Turkcell, BTK'ya 3G telefonu olanın doğrudan abone yapılmasını önerdi. Diğer operatörler karşı çıktı. Kabul edilirse, Turkcell'in 3G abone sayısı 13 milyona çıkacak.

Turkcell üçüncü nesil (3G) aboneliğinin kolaylaştırılması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) "Bundan sonra yapılacak ilk aboneliklerin tamamı 2G yerine 3G abonesi olsun. 3G'ye uyumlu cihazı olan aboneler doğrudan 3G abonesi yapılsın" teklifi sundu. Halen Turkcell'in yaklaşık 34 milyon abonesinden 6 milyonu 3G kullanıyor. Turkcell'in yaklaşık 7 milyon abonesinin de cihazları 3G'ye uygun olmasına karşın 2G kullanıyor. Turkcell'in teklifinin kabul edilmesi durumunda 7 milyon kullanıcı otomatik olarak 3G abonesi olacak. Böylece, Turkcell'in 3G abone sayısı 6 milyondan 13 milyona yükselecek. Turkcell'in teklifine diğer operatörler ise karşı çıkıyor.

ABONE SAYISI ARTAR
Ankara Bilişim Muhabirleri Topluluğu ile sohbet toplantısına katılan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, konuşma ücretlerinde 2G ile 3G arasında fiyat farkı olmadığına dikkat çekerken, BTK'ya sundukları teklifin gerekçesini şöyle açıkladı: "3G abone sayısını artırmak, 3G kalitesinde konuşturmak ve atıl yatırım yapmamak." 3G hizmetlerini otoyola benzeten Öztürkler, "Bir otoyol var. Bu otoyolda gitmek ücretsiz. O zaman bu otoyola neden bir gişe yapılıyor" dedi. BTK'nın teklifi kabul etmesi durumunda 3G abone sayısında ciddi bir artış olacağını kaydeden Öztürkler, "Dünyanın hiçbir yerinde 3G için ayrı abonelik gerekmiyor. 3G abone sayısı artarsa 2G için yapılacak atıl yatırımlar azalacak, insanlar aynı ücretle 3G kalitesini yakalayacak. Zaten 3G'ye geçtikten sonra insanlar ücret farkı oluşturacak hizmetleri onaylıyorlar. 3G'ye geçmenin insanlara bir maliyeti yok. 3G'de alınan hizmetlerin bir maliyeti var" dedi.

KARA LİSTE HAZIRLANSIN
Türkiye'de bugüne kadar 18 milyon 610 bin cep telefonu kullanıcısının numarasını taşıdığını ve operatörünü değiştirdiğini ifade eden Öztürkler, ancak numara taşımada borçlu geçişlerin her geçen gün daha büyük bir sorun haline dönüştüğünü vurguladı. Borçlu abonelerin numara taşımasının önüne geçecek bir sistemin mutlaka kurulması gerektiğini dile getiren Öztürkler, "Daha önce gündeme gelmişti. Bankacılık sektöründe olduğu gibi bir kara listenin hazırlanması. Kara liste veya benzeri bir uygulama olabilir. Artık diğer operatörler de benzer taleplerde bulunmaya başladı. BTK'nın sorunun çözmesini bekliyoruz. Bunun için bir hazırlık olduğunu da biliyoruz" diye konuştu.

Abone 200 milyon TL borçlu
TURKCELL'E borcu olup da başka operatöre giden abone sayısı ve toplam borç miktarının sorulması üzerine Öztürkler, numara taşıyanlara özel bir kayıt tutulmadığını ancak abonelerin borç toplamının Turkcell'in toplam gelirinin binde 25'lik bölümünü oluşturduğunu bildirdi. Turkcell'in 2009 yılı geliri yaklaşık 8 milyar liraydı. Yani Turkcell'in abonelerinden 200 milyon lira alacağı bulunuyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.