Tekel çadırları sökülüyor

Tekel çadırları sökülüyor

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerinin çadırlarını kaldırarak, eyleme 15-20 gün ara vereceklerini bildirdi. Türkel, 1 Nisan'da bin işçi ile Türk-İş Genel Merkezi'ne gelerek, yeni eylem planlarını açıklayacaklarını duyurdu.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerinin çadırlarını kaldırarak, eyleme 15-20 gün ara vereceklerini bildirdi. Türkel, 1 Nisan'da bin işçi ile Türk-İş Genel Merkezi'ne gelerek, yeni eylem planlarını açıklayacaklarını duyurdu.

Türkel, düzenlediği basın toplantısına başta KESK olmak üzere DİSK ve Kamu-Sen'e, Ankara halkına, Türkiye halkına, işsizlere, köylülere, yoksullara teşekkür ederek başladı. Dört konfederasyonun birlikteliğinin emek dünyası ve çalışma hayatı için önemli bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Türkel, bundan sonraki emek mücadelesi, işçi sınıfı mücadelesi, Türkiye'nin demokrasi mücadelesi ve yeni haklar elde etme mücadelesinde çok önemli bir misyon üstlendiğini ifade etti. Türkel, özelleştirmelerin “Özalizm” ile başladığını kaydederek özellikle zarar eden işletmelerin yatırım ve istihdam yaratmak koşuluyla özelleştirildiğini ve halkın aldatıldığını söyledi. Türkel, özelleştirmelerin yağmaya, talana, vurguna dönüştüğünü öne sürerek, “Özelleştirmelerin başladığı tarihten bu yana 'Ben daha çok özelleştirme yapacağım' diyen siyasi iktidarların ve hükümetlerin bu yağmada, bu talanda sorumlulukları vardır” diye konuştu. Özelleştirmenin bir “felaket” olduğunu dile getiren Türkel, “Bir yalandır, hırsızlığın başka boyutudur, insanları yoksullaştırmanın, sömürünün ve emperyalizmin başka boyutudur” dedi. 4/C'nin “hukuksuzluk ve angarya” olduğunu ifade eden Türkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “4/C köleliktir” sözüne tepki gösterdiğini anımsatarak 4/C'nin Tekel işçisinden intikam aracı olduğunu savundu.

Türkel, eylemlerini olabildiğince düzgün ve terbiyeli sürdürdüklerinin altını çizerek Hükümet'in kendilerini sokaktaki işsizle terbiye etmeye kalkıştığını kaydetti. Türkel, “Bize kırk katır mı kırk satır mı demeye çalıştılar. Biz bunlara karşı yılmadık. Biz buraya dönmeme net duruşuyla geldik” diye konuştu. Türkel, Türk-İş'in Türkiye'deki işçilerin evi, çatısı, tapulu malı olduğunu ifade ederek, bundan sonra Türkiye'de örgütlü olan Türk-İş'e bağlı olan ya da olmayan tüm işçilerin evi olduğunu belirtti. Türkel, “Burası onların kıblesidir, burası onların dergahıdır. Her başı sıkışan artık buraya gelmelidir” dedi. Türkel, bazı sendikaların TEKEL işçisinin Türk-İş'e gelmesine tepki gösterdiğini, bunu unutmayacaklarını ifade etti. Türkel, Türkiye'nin emeğin gücünü ve emeğin sihrini gördüğünü dile getirerek “Bu mücadeleyi Türk halkının kardeşliği olarak kabul ediyoruz ve onlara armağan ediyoruz” dedi. Türkiye'de artık genel grev ve dayanışma grevi kararı almanın ve konuşmanın suç olmadığını söyleyen Türkel, “Sendikalar artık grev lafını kullanırken korkmasın, ürkmesin” dedi.

“İKTİDAR BU SÜRECİ İYİ DEĞERLENDİRSİN”

Türkel, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı birkaç sendika hariç bu mücadelede sendika önderlerinin sınıfta kaldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bu mücadelede zaman zaman yalnız kaldık. Unutulduk, görmezden gelindik. Ankara halkı, Türkiye halkı, yoksul insanlar, işsiz, köylü halk Türkiye'nin dört bir yanından ilaç, yiyecek, battaniye toplayıp bize gönderdiler. Bu insanlar olmasaydı Tek Gıda İş ve TEKEL işçisi bu mücadeleyi bu kadar sürdüremezdi. Bu mücadele burada bitmedi. 1 Nisan'da binlerce kişiyle burada olacağız tekrar. İktidar partisi bu süreci iyi kullansın. İktidar partisi mensupları sokakta rahatça gezemeyecek. Bu sorun çözülmeden Başbakan ve Bakanlar'ın gittiği her miting ve toplantıda her yerde TEKEL işçisi olacak. 4/C gibi bir ucube çalışma hayatından kalkmadığı sürece biz bu mücadeleyi bırakmayacağız.”

Türkel, yargıya, Danıştay'a teşekkür ederek bağımsız yargının herkesin ihtiyacı olduğunu, bundan sonra yargıya yapılacak haksızlıklarla da mücadele edeceklerini ifade etti.

Türkel, konuşmasının ardından Türk-İş önünde bulunan çadırlardaki işçilere kararlarını açıkladı.

İşçilerin bir kısmı “Çadırlar kalacak, direniş sürecek”, “Direnişte katil istemiyoruz”, “Biz inandık, siz de inanacaksınız”, “Şehide ihanet etmeyeceğiz” sloganları atarken bir kısım işçi de “Tek Gıda nerede, biz oradayız”, “Sendika nerede, biz oradayız” sloganları attılar. İşçilerin, çadırların kaldırılması konusunda ikiye bölünmesi üzerine şube başkanları çadırlarda işçileri toplayarak işçileri ikna etmeye çalıştılar.

İşçilerin, çadırların kalması için tepki göstermesi üzerine Türkel, “Ya sendika kararlarına ve disiplinine uyarsınız, ya da kendi bildiğiniz gibi davranırsınız. Bu mücadelede sadece Tek Gıda İş Sendikası'nın belirlediği kurallar ve bu kurallara uyanlar devam edecektir” dedi.

Özellikle Diyarbakır ve doğu illerinden gelen işçiler çadırların sökülmesine karşı çıkarken diğer işçilerin hemen çadırları sökme hazırlıklarına başladığı gözlendi. Kimi işçiler de bavullarını toplayarak yola çıkma hazırlıkları yapmaya başladı.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.