Taşımalı Eğitime Meclis Araştırması İstendi

Taşımalı Eğitime Meclis Araştırması İstendi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına CHP taşımalı eğitim ve öğretmenlerin sorunu için Meclis Araştırması teklifinde bulunmuştur.

İşte araştırılması istenen konular;

Ülkemizde taşımalı eğitim, 1989-1990 eğitim öğretim yılında pilot uygulaması başlayıp, uygulamaya konulmuştur. Özellikle; 1-2 ve 3. Sınıflar için taşınan gözü yaşlı öğrenciler, yaşadıkları sosyal ve psikolojik sorunlarla boğuşmakta, gözü yaşlı anne babaları da çocuklarının sosyal, psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarıyla mücadele etmektedir. Bu arada birleştirilmiş sınıfları ortadan kaldırmayı amaçlayan sistem, yine birleştirilmiş sınıflara taşıma yapmaktadır.

 

Uygulamaya geçilmeden önce yeterli çalışmalar yapılmadığını düşündüren sorunlar yumağı, taşınan çocuklarla birlikte her gün artmaktadır. Sağlığa uygun olmayan fizik şartlara taşınan çocuklar, hem fiziksel sağlıklarından olmakta hem de psikolojileri bozulmaktadır.

Kapanan okullarla birlikte bir çok köyde eğitimle ilgili hiç eser kalmamıştır. Köylerden; eğitimin direği ve başlangıcı olan öğretmenler tamamen silinmiştir. İstiklal Marşı hiç dinlenmeyen yüzlerce köyümüz bulunmaktadır. Bu köylerde milli bayramlarımız kutlanamamakta ve bu coşku yaşanamamaktadır. Köylülerimiz cehalete terk edilmiştir.

Konu çok önemlidir. Özellikle ilk 3 sınıfın eğitimi köylerde verilmelidir. Bu yaş gurubundaki çocuklar ailelerinin yanında, evlerine yakın ve güvende okullarına gitmeli ve harabe haline dönmeye başlamış olan okullar köylerde yeniden işler hale getirilmelidir.

1. Ülkemizde taşımalı eğitime geçişin amacı ne idi? Günümüzdeki uygulamalarla bu amaca ulaşılabildi mi?

2. Taşımalı eğitime başlanmasıyla birlikte kaç okulda eğitime son verildi, kaç köyde okul kapatıldı? Kapanan köy okullarının şimdiki durumu nedir?

3. Taşımalı eğitim uygulamaları sırasında servis araçları ile taşınan kaç öğrenci, trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmiştir? Kaç öğrenci yaralanmıştır?

4. Çok küçük yaşlardaki çocuklar ailelerinden uzak yerlere taşınarak psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamaktadır. Kendi sorunlarını gittikleri yerlere taşımak dışında oraya uyum sağlayamadıkları için sorunları daha da artmaktadır. Bu tür sorunların ihtimali üzerine ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

5. Taşımalı eğitimin sosyal ve psikolojik yönü ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı nasıl bir ön çalışma yapmış ve bu çalışmaların sonuçları nasıl değerlendirilmiştir?

6. Taşımalı eğitim sisteminin uygulanmasından önce ne gibi fizibilite ve ön çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmalarda ortaya çıkan sorunlar hangileriydi ve bu konularda nasıl çözümler gerçekleştirildi?

7. Taşımalı eğitim merkezlerinin sisteme geçiş öncesinde, fiziksel, sosyal, kültürel ve sağlık konularında desteklenmesi ve tamamlanması yönünde ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Halen bu sorunların yaşandığı okullara yönelik neler yapılmaktadır?

8. Taşımalı eğitimle daha kaliteli eğitim için laboratuar ve eğitim araç gereci daha donanımlı okullarda eğitim planlanmışken, bu konuda açığı bulunan okullara taşınan çocuklarımızın durumu nedir?

9. Eğitimde ailenin desteği ve çocukların güven duygusunun da geliştirilmesi önemli bir konudur. Halen 1-2-3. Sınıflardaki çocukların taşınarak eğitim alması sağlanırken bu çocukların yaşadığı psikolojik ve fiziksel sağlık sorunları ile ailelerinin yaşadığı korku ve panik ile başa çıkmak için neler yapılmaktadır?

10. Taşıma sırasında yaşanan kazaların sebepleri ve çözümleriyle ilgili ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

11. Taşıma merkezi okullarda, beslenmenin denetimleri nasıl yapılmaktadır?

12. Bir çok Bakanlığa sürekli kadrolar tahsis edilirken, ülkemizde halen eğitimin temel taşı olan öğretmen açığının kapatılmasına yönelik çözümler üretilememektedir. Öğretmen açığına taşımalı eğitim çözüm olmuş mudur? Bu konudaki sorunların çözümü için neler yapılmaktadır?

Taşımalı eğitimle ilgili sorunların ve hali hazırda eğitimle ilgili durumun ortaya konulması, aksaklıklara son verilmesi için gereken önlemlerin alınması ve bu konuda sosyal bir politika oluşturulmasına ışık tutulması amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz

memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.