Talip Geylan: Rektör Atamaları Seçimle Yapılmalıdır

Talip Geylan: Rektör Atamaları Seçimle Yapılmalıdır

Genel Başkanımız Talip Geylan, 29.06.2024 tarihinde Çorum Şubesini ziyaret etti, ardından Çorum Şubesi'nin il genelinde yetkili sendika olması nedeniyle düzenlediği “Yetki Şöleni”ne iştirak etti.

Programa MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Çorum Milletvekili Vahit Kayırıcı, Çorum Şube Başkanı Selim Aydın ve şube yönetim kurulu üyeleri, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan, Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcısı Sami Çam, TÜRKAV Şube Başkanı İsmail Deli, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların şube başkanları ile ilçe ve işyeri temsilcileri katıldı.

Türkiye Kamu-Sen önümüzdeki yıllarda tüm hizmet kollarında ülke genelinde yetkili olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Bir konuşma yapan Genel Başkanımız Talip Geylan, Çorum Şubesi’nin başarısında emeği geçen tüm teşkilat üyeleri ile kamu çalışanlarına teşekkür etti. Türkiye Kamu-Sen’in 32 yıldır aziz milletin varlığı için mücadele ettiğini söyleyerek, milli bir sivil toplum kuruluşu olarak ekmek kavgasında gerçek sendikacılığın yanı sıra “önce ülkem” düsturuyla hareket etmeye devam edeceklerini ifade etti. Geylan, . Türkiye Kamu-Sen’in önümüzdeki süreçte tüm hizmet kollarında ülke genelinde yetkili olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi için gerekli çalışmanın bir an önce yapılmalıdır.

Kamu çalışanlarının en büyük beklentilerinden birisinin 3600 ek gösterge olduğunu vurgulayan Geylan, “3600 ek gösterge kısmen hayat buldu ama eksikleri var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da taahhüdü olan birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi için gerekli çalışmanın bir an önce yapılmasını, Cumhurbaşkanımızın sözünün daha fazla sürüncemede bırakılmamasını istiyoruz. Kamu çalışanlarımızın, maaşlarının yüzde 15’lik vergi dilimine sabitlenmesini, Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların da bir defaya mahsus sınavsız Genel İdare Hizmetler Sınıfı kadrosuna alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Mülakat kamunun tüm alanlarından kaldırılmalıdır.

Genel Başkan Geylan, mülakatın kul hakkı yemek anlamına geldiğini belirterek, mülakatın kamuya alımlarda tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Mülakat komisyonlarının teşkilinin de arazlı olduğunu belirten Geylan, “Daha önceki tecrübelerimiz gösteriyor ki önemli kısmı referansla tayin edilmiş olan komisyon üyeleri; vicdanları değil, referansları ile süreci tayin etmiştir. Kamuya alımda mülakat kul hakkını gasp etmek demektir. Bu nedenle mülakatlar sonlandırılmalıdır. Ayrıca kamuda 4/B yani sözleşmeli personel ayıbına da son verilmeli ve tüm sözleşmeli personel kadroya alınmalıdır” dedi.

Rektör seçimleri tüm üniversite çalışanlarının hür iradeleriyle yapılmalıdır.

Anayasa Mahkemesi’nin rektör atama şeklini iptal etmesinin bir fırsat olarak görülmesini de isteyen Geylan, tüm rektörlerin seçimle atanmasını gerektiğini kaydetti. Geylan, “Daha önceleri rektörlük seçimlerinde sadece akademisyenler oy kullanır, sandıkta en çok oyu alan ilk altı adayın ismi YÖK’e gönderilir, ardından YÖK altı aday arasından üç tanesini Cumhurbaşkanı’na gönderir, Cumhurbaşkanı bu adaylardan birini rektör olarak atardı. Bu yöntemi sendika olarak çok eleştirdik. Her fırsatta sadece akademisyenlerin değil, tüm üniversite çalışanlarının, hatta öğrenci temsilcilerinin oy kullanması gerektiğini bildirdik. Biz seçim usulünün düzeltilmesini beklerken, evdeki bulgurdan da olduk. Rektörlerin makamlara getirilmesinde artık seçim meçim hak getire! Bilindiği gibi bazı yapıların desteği ve lojistiğiyle süreç yürütülüyor. Bir kısım rektörler de ne yazık ki atandıktan sonra hangi lobinin lojistiği ile iş başına gelmiş ise adeta onların emir erliğini yapıyor. Bu şekilde üniversite yönetilemeyeceğini her fırsatta dile getirdik, getiriyoruz. Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu bir fırsat olarak görülmelidir. Üniversitelerimiz, ülkemizde demokrasi kültürünün yeşerdiği ve yerleştiği kurumlar olmalı, bu anlamda topluma öncülük etmelidir. Dolayısıyla üniversitelerin demokrasiyi içselleştirip, topluma örnek oluşturması için rektör atamalarının, mutlaka tüm üniversite çalışanlarının hür iradeleriyle gerçekleştirilmesini, sandıktan en yüksek oyu alan kişinin de rektör olarak atanmasını sağlamalıyız. Bu konudaki düzenlemenin en kısa zamanda yapılmasını temenni ediyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.