Surların arasına gizlenmiş bir ülke: Lüksemburg

Surların arasına gizlenmiş bir ülke: Lüksemburg

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan, yarım milyondan az nüfusu bulunan Lüksemburg, dünyada dukalık sistemiyle yönetilen tek devlet olmasıyla dikkati çekiyor

-Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenen ve denize kıyısı olmayan Lüksemburg, dünyada grandük tarafından yönetilen ve bağımsız olarak varlığını sürdüren tek devlet. Başkent Lüksemburg'un dışında, Diekirch ve Grevenmacher kentleri bulunan Lüksemburg'da toplam 12 kanton var.

Son derece gelişmiş bir ekonomiye sahip olan Lüksemburg'da kişi başına düşen milli gelirin, dünyada ilk sırada bulunması da ülkenin göze çarpan en önemli özellikleri arasında sayılıyor.

Kont Siegfried'in 963 yılında Lütteburg (Lüksemburg) Kalesini kurmasıyla tarih sahnesine çıkan Lüksemburg, Roma ve Cermen kültürlerinin kesiştiği bir noktada bulunuyor. Konumu nedeniyle iki uygarlığın da kültürel özelliklerinden izler taşıyan Lüksemburg'da Lüksemburgça, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç resmi dil konuşuluyor.

BAŞKENT LÜKSEMBURG
Başkent Lüksemburg, Avrupa askeri mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Lütteburg Kalesinin yanı sıra buna yıllar boyu eklenen kaleler ve surlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yemyeşil Petrusse Vadisi boyunca uzanan eski ve iyi korunmuş kaleleriyle UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde yer alan Lüksemburg, 1995 ve 2007 yıllarında olmak üzere iki kez Avrupa Kültür Başkenti seçilen tek kent olmasıyla da tarihe meraklı turistlerde ilgi uyandırıyor. 17. ve 18. yüzyıllardan kalma kalelerin altlarındaki 23 kilometrelik dehlizlerin, kayaların içine oyulmuş mağaraların ve siperlerin, iki dünya savaşı sırasında da Lüksemburg sakinlerinin sığınağı olduğu belirtiliyor.

Başkent Lüksemburg'da görülmeye değer yerler arasında, Kirschberg platosu üzerine kurulmuş ve Avrupa'nın en büyük kemerine sahip Ponte Adolphe Köprüsü, gotik mimariye sahip Notre Dame Katedrali ile hemen yanındaki eski Cizvit okulu, Constitution Meydanındaki Birinci Dünya Savaşı mağdurları anısına dikilmiş 12 metre boyundaki Altın Kadın Anıtı, grandükün ikametgahı olan Büyük Dukalık Sarayı, Büyük Düşes Charlotte Anıtı ve "Avrupa'nın en güzel balkonu" olarak nitelendirilen Corniche bulunuyor.

Ulusal Tarih ve Sanat Müzesi, Lüksemburg Kenti Tarih Müzesi ve Grandük Jean Modern Sanat Müzesi de ziyaretçilerini ağırlıyor.

AB KURUMLARI
Başkent Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) fikrinin öncülerinden, eski Fransa Başbakanlarından Robert Schuman'ın doğduğu kent olmasının da etkisiyle, 3 AB kurumuna ev sahipliği yapıyor.(aa)

AB'nin kurucu üyelerinden biri olan Lüksemburg'da, üst mahkeme niteliğindeki AB Adalet Divanı, kişilere ve kurumlara uzun vadeli finansman sağlayan Avrupa Yatırım Bankası ve AB'ye üye ülkelerin istatistiklerini bünyesinde toplayan Avrupa İstatistik Ofisi hizmet veriyor
Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.