Stratejik ortaklığa imza

Stratejik ortaklığa imza

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki yakın ilişkiler dün imzalanan Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'yla yeni bir boyut kazandı.


Azerbaycan'a iki günlük resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu anlaşmanın ruhuna uygun bir şekilde dayanışmayı güçlendirerek geliştireceklerini söyledi. Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda Bakü ile Ankara arasındaki dayanışma ve istişarelerin devam edeceğini de vurgulayan Gül, "Bütün Azeri kardeşlerime, Türkiye'nin daima Azerbaycan'ın yanında olduğunu, dayanışma içinde olduğunu ve olmaya devam edeceğini bir kez daha buradan duyurmak isterim." dedi. Cumhurbaşkanı, "Türkiye ile Azerbaycan kalp kalbe, omuz omuzadır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Gül'ün resmi ziyareti kapsamında dün Bakü'de heyetler arası görüşmeler yapıldı. Görüşmelere Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başkanlık etti. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Türkiye ile Azerbaycan'ın bir milletin iki ayrı devleti olduğunu, tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma, işbirliği ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, Kafkasların istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline gelebilmesi için Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

AGİT, İslam Konferansı Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların da sorunun çözümü ile ilgili girişimlerinin bulunduğunu hatırlatan Aliyev de bu girişimlerle Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün desteklendiğini kaydetti. Ermenistan'ın hukuk dışı siyasetinin, sorunun çözümü konusunda bir yol kat edilememesine neden olduğunu dile getiren Aliyev, "Ancak Azerbaycan bundan sonra alacağı kararlarla toprak bütünlüğünü sağlamaya çalışacaktır.'' dedi.

Abdullah Gül, "İki ülke arasında vizelerin kaldırılması görüşüldü mü?'' sorusu üzerine, "Şu anda Azerbaycan'ın bazı mülahazaları var, bunları ilgili kuruluşlarımız görüşecekler ve ona göre ümit ederim ki yakında tamamlanır. İleride...'' karşılığını verdi. Türkiye'nin diğer Türk cumhuriyetleri ile vizeleri kaldırmak istemesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Aliyev ise Azerbaycan'ın iç süreci tamamlamasıyla beraber vizelerin kalkabileceğini söyledi.

Gül'ün ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in perşembe günü Ermenistan'a gerçekleştirmesi planlanan kritik ziyaretin öncesine denk geldi. Medvedev'in ziyaretinde Ermenistan'ın Gümrü kentindeki Rus askeri üssünün süresinin 49 yıla kadar uzatılması ve üssün fonksiyonlarının genişletilmesine dair bir anlaşma imzalanması bekleniyor. Rus Regnum ajansı, söz konusu anlaşmanın, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ nedeniyle yeni bir savaş ihtimalini ortadan kaldıracağı yorumunda bulundu. Rusya'nın Ermenistan'da yeni bir nükleer enerji santrali inşasına dair anlaşma imzalanması da gündemde.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.