Sözleşmeli Öğretmenler Devlet Memuru Değilmiş

Sözleşmeli Öğretmenler Devlet Memuru Değilmiş

Sözleşmeli Öğretmenler Devlet Memuru Değilmiş

Sözleşmeli öğretmenlerin mesleki eğitim programlarına ilişkin 06/12/2010 tarih ve A.01.0GNS.0.10.00.02.27236 sayılı yazı ekindeki 7/17102 esas numaralı Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici tarafından, yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU’ya sorulan yazılı soru önergesine, Strateji Geliştirme Başkanlığının 19/01/2011 tarih ve 319 sayılı yazısı ile “Anılan hükümler çerçevesinde kadrolu öğretmenliğe atanan sözleşmeli öğretmenler sözleşmeli statüde çalıştıkları sürelerde Devlet Memuru sayılmadıklarından kadrolu öğretmenliğe atandıklarında aday devlet memuru olarak atanmaktadırlar.

 

Bu çerçevede sözleşmeli öğretmen iken, kadrolu devlet memurluğuna atanan öğretmenlerin adaylıklarının kaldırılabilmesi için en az bir yıl süreyle görev yapmaları gerekmektedir.”şeklinde cevap verilmiştir.

 

İşte o soru önergesi:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Mehmet EKİCİ                                                                                                               Yozgat Milletvekili

 

Millî Eğitim Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkinYönetmelik hükümleri çerçevesinde kadrolu öğretmenlere uygulanmakta olan temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programlarına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenler hizmet sözleşmelerinin 12. maddesindeki “Personel, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 yıl içinde mesleki eğitime tabi tutulur.” ifade gereğince mesleki eğitim adı altında temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programlarına alınmaktadırlar.

 

Sözleşmeli öğretmenlerden; Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına katılarak yapılan sınavlarda başarılı olanlar ile özel okullarda öğretmen olarak görev yapmakta iken, gördükleri temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına katılarak yapılan sınavlarda başarılı olduklarını belgelendirenler, başarılı oldukları eğitim programlarından muaf tutulmakta ve sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken mesleki eğitim adı altında katıldıkları temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim süreçlerinde başarılı olanlar, kadrolu öğretmenliğe atandıklarında aynı eğitimlere yeniden tabi tutulmamakta ayrıca sözleşmeli öğretmen olarak görev yaparken hizmet sözleşmesinin 12. maddesi gereği mesleki eğitim adı altında temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitimlerine tabi tutuldukları esnada kadrolu öğretmen olarak atanan öğretmenler sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptıkları sırada yarım kalan eğitimlerini(stajyerlik işlemlerini) atandıkları ilde tamamlayabilmektedirler.

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54, 55, 56, 57 ve 58. maddelerinde aday memurlar ile ilgili hükümler düzenlenmiş, aday memurların yetiştirilmesi için uygulanacak eğitim programları, eğitim süreleri, eğitimlerde uygulanacak sınavlar, sınav değerlendirme esasları ve ilgili diğer hususlar da aynı kanunun 55. maddesine dayanılarak Aday Memurların Yetiştirilmelerine Dair Genel Yönetmelik ve bu yönetmeliğin 33. maddesine dayanılarak çıkarılanMillî Eğitim Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkinYönetmelik ile belirlenmiştir. Bu düzenlemelerin hiç birisinde kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ayrımı bulunmamaktadır.

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine göre kadrolu öğretmen, 4/B maddesine göre de sözleşmeli öğretmen istihdam edilmektedir.

 

İlk defa 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine göre atanan kadrolu öğretmen; mesleki eğitim adı altında temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programlarına alınmakta ve 1 yıllık görev süresi sonunda adaylıklarının kaldırılmasına engel bir hâl bulunmadığı tespit edilenler Devlet memuriyetinde adaylıkları kaldırılmaktadır.

 

Fakat İlk defa 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmen; mesleki eğitim adı altında temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programlarına alınmakta ve adaylık eğitimini tamamlayıp kadrolu olarak göreve başladıkları tarih itibarıyla 1 yıllık görev süresi sonunda adaylıklarının kaldırılmasına engel bir hâl bulunmadığı tespit edilenler Devlet memuriyetinde adaylıkları kaldırılmaktadır. Bu durumdaki öğretmenler aynı kanuna tabi olmalarına rağmen gereksiz yere adaylıklarının kaldırılması için 1 yıl beklemektedirler.

 

Buna göre;

 

1–657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken; Mesleki eğitim adı altında katıldıkları temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim süreçlerinde başarılı olanların kadrolu öğretmen olarak atandıktan sonra göreve başladıkları tarihten itibaren adaylıklarının kaldırılması için genelge çıkaracak mısınız?

 

2–657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken; Sözleşmeli öğretmen olarak görev yaptıkları sırada yarım kalan eğitimlerini(stajyerlik işlemlerini) atandıkları ilde tamamlayanların yarım kalan eğitimlerinitamamladıkları tarihten itibaren adaylıklarının kaldırılması için genelge çıkaracak mısınız?

 memurlar.biz

Soru önergesine verilen cevap;

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.