Sosyologlara kim sahip çıkacak?

Sosyologlara kim sahip çıkacak?

MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliği’nde de Sosyolog unvanı yer almamaktadır.

 

Uygulamalı sosyolojinin çözüm aradığı sosyal problemlere (Kadına Şiddet, Çocuk Suçluluğu, Töre Cinayetleri, Erken Yaşta Evlilik, Toplumsal Sağlık, Göç, Kentleşme, Toplumsal Cinsiyet, Etnik Sorunlar, İnsan Hakları, Demokrasi vb.) bakıldığında sosyologlara en çok sahip çıkması gereken ülkenin Türkiye olduğu görülmektedir. Sosyolog istihdamı konusunda sosyal algının değişmesi, Bakanlıklara ve kurumlara bağlıdır. 

CEZAEVİNDE SOSYOLOG YOK

            Cezaevleri bünyesine sosyolog alımına  2006 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle son verilmiş ancak 2009’da Sosyoloji Açık Öğretim Programı açılmış ve binlerce sosyolog adayı bu sene mezun olacak. Zaten bekleyen sosyolog sayısı 15 bin, mezunlarla 45 binlere çıkacak. Sosyologların tekrardan cezaevlerinde istihdam edilmesi için tüzük değişikliğine ihtiyaç vardır. Yetkililerin yeniden bir düzenleme yapması yerinde olacaktır.

 

RAM’LARDA SOSYOLOG YOK

            MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliği’nde  de Sosyolog unvanı yer almamaktadır. Yani Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde Sosyolog bulunmamaktadır. Bu yönetmelikte değişiklikler yapılması ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda “Okul Sosyoloğu” projesinin gündeme alınması gerekir. Okul sosyologlarının hem Rehberlik Araştırma Merkezlerinde hem de Milli Eğitim Müdürlüklerinde  istihdam edilmesi, okullarda sunulan Rehberlik ve Yönlendirme hizmetlerine katkı sunacaktır. Çünkü hizmetlerin planlanması için gerekli sosyal, ekonomik ve kültürel bilgileri toplamada, değerlendirmede ve hizmetlerin verilmesinde Sosyologlara ihtiyaç bulunmaktadır.

 

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SOSYOLOG YOK

                Bireylerin suça yönelme sebepleri tespit edilerek bunların önlenmesine yönelik önlemler alınarak toplumsal sorunların çözümü için sosyolog istihdamı yapılmalıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüklerinde Sosyal Çalışma Görevlileri içerisinde sosyolog yer almamaktadır. Bu konuda da sosyologlar lehinde düzenleme yapmak lazım.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNDE SOSYOLOG YOK

           “Akil  İnsan”ların hazırlayacağı raporlarda sürecin sosyolojik boyutuna vurgu yapılması ve bu süreçte sosyologlardan faydalanmak gerekir. Uygulamalı sosyoloji içerisinde İnsan Hakları ve Demokrasi, Yoksulluk, Refah, Toplumsal Dışlanma, Sağlık, Aile, Kentleşme, Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Tabakalaşma, Eşitsizlik, Eğitim gibi konularda araştırma yapacak olan sosyologların çözüm sürecine çok büyük katkısı olur. Bu kapsamda Valiliklere, Kaymakamlıklara, Belediyelere sosyolog ataması yapılmalıdır.

 

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE SOSYOLOG YOK

            Bireyin bireysel ve sosyal yönlerinin daha iyi tanınması için psikiyatriyle sosyolojinin işbirliği yapması gereklidir. Bunun için Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinde Sosyoloji-Psikoloji disiplinlerinin iş birliğinden yararlanılmalı ve bu birimlerde sosyolog istihdamı gerçekleştirilmelidir.

 

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM SOSYOLOGSUZ OLMAZ

             Kentsel dönüşüm başladı ancak halen sosyolog atamaları gerçekleşmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ocak ayında yaptığı açıklamada yüksek maaşla sosyolog alacaklarını açıklamıştı. İnsan odaklı yapılacak Kentsel Dönüşüme sosyolog atamaları geciktirilmemelidir.

SOSYOLOGLARIN 37 VE 370 İSYANI

             2012 KPSS’nin yapılmasından ardından 37 ve 370 sosyolog alımları gerçekleşti.  Kasım Merkezi atamada sosyologlara 37 kadro verildi. Sosyoloji mezunlarının beklentilerinin çok altında olan 37 kadroya yapılan merkezi atamada minimum puan 86 olmuştur. Bir başka atamada ise  Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik kapsamında  Ocak ayında 370 sosyolog alımı gerçekleştirdi. Ancak 370 sosyolog alımına mülakatla atama yapıldı.  Mülakatla yapılan atamada ise minumum puan 73,4 olmuştur. 80 puanın üstünde atama bekleyen yüzlerce aday varken düşük puanlıların atanması sosyologları son derece üzmüştür.

 

BAKANLIK SOSYOLOG ATAMIYOR

              Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Sosyal Hizmetler alanında sosyolog algısı henüz gelişmediği gibi uygulanacak projelerin  bir türlü hayata geçirilmemesi de sosyologların tepkisine yol açıyor. Sosyologlara en fazla ihtiyacı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyolog kadrolarına sınırlı sayıda kadro ihdası yapmaktadır. Sosyologlar, Bakanlığın şu ana kadar çoktan yapması gereken bir iyileştirme girişimi olan 9 Şubat 2013 'te çıkarılan yönetmeliğin Bakanlığın yaptığı en doğru bir karar olduğunu belirtmekteler. Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığına  Haziran ayında 1500 personel alımı yapılacağı haberleri dolaşmaya başladı. Ancak 1500 kadronun ne kadarının sosyolog olacağı belli değil. Sosyolog adayları, bugüne kadar mağdur edildiklerini ifade ederek sosyologlara daha fazla kontenjan ayrılmasını istiyor.

 

YILLARDIR BEKLETİLEN KADROLAR VAR

              Sağlık Bakanlığı’nda 330 ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 180 sosyolog kadrosuna yıllardır atamalar yapılmıyor. Söz konusu atamaların ne zaman yapılacağına dair hiçbir iz yoktur. Ayrıca Denetimli Serbestlik Uzmanlığı için de 760 sosyolog kadrosu bulunuyor. Bütün bu atamalar için Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyor.

SOSYOLOGLARA SAHİP ÇIKILMIYOR

              Bürokrasinin ,  Akademisyenlerin,  sosyoloji derneklerinin sosyologlara sahip çıkması gerekir. Öğretmen atamaları kadar sosyolog atamaları da önemlidir.  Ülkemizdeki toplumsal sorunların çözümünde sosyologlara verilen önemin her zamankinden daha fazla olduğu ve bu alandaki sosyolog istihdamının ihtiyaçlar doğrultusunda niceliksel olarak arttırılması gerektiği için bütün çevrelerin sosyologları desteklemesi gerekmektedir.

 

   Zeki KARA

Eğitimci-Yazar

www.turkiyeegitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.