Son anda hayata dönüş

Son anda hayata dönüş

Edinilen bilgiye göre, Jandarma bölgesindeki üniversiteye öğrenci gibi giren 'canlı bomba' Didem Akman, örgütün daha önce yaptığı keşif planı doğrultusunda hareket etti. Akman ile Serkan Onur Yılmaz, hukuk fakültesine giderek Türk'ü beklemeye başladı. Yıl

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, önceki gün bütün birimlerine teleks göndererek yaptığı 'canlı bomba' uyarısının ardından dün Ankara büyük bir facianın eşiğinden döndü. Hain planın hedefindeki isim ise eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'tü. Bilkent Üniversitesi'nde ders veren Türk'e sınıfa gireceği sırada 'canlı bomba'yla saldırı girişiminde bulunuldu. DHKP-C'li olduğu belirlenen saldırgan, üzerindeki 'bomba düzeneğini' patlatamadan Türk'ün korumaları tarafından etkisiz hale getirildi. Kendisini öğrenci gibi gösteren terörist Didem Akman, birinci fünyenin patlamasıyla karnıdan hafif şekilde yaralandı. Geçen yıl DHKP-C terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanarak 8 ay cezaevinde kalan saldırgana yardım ettiği belirtilen Serkan Onur Yılmaz ise Ankara'dan kaçmaya hazırlanırken terminalde gözaltına alındı. Canlı bombanın üzerinde yaklaşık bir kilogram ağırlığında A-4 plastik patlayıcı çıktı. Uzmanlar, "Patlasaydı fakülteyi havaya uçururdu." bilgisini verdi.

Eski bakan Türk, cezaevlerindeki ölüm oruçlarını bitirmek amacıyla 19 Aralık 2000'de 'Hayata Dönüş' operasyonunu başlatmıştı. Bu yüzden uzun süredir terör örgütlerinin suikast listesinde bulunuyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, saldırı ihtimaline karşı daha önceden Türk'ün korumalarını uyardığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre DHKP-C'li canlı bomba Didem Akman ile gözcü Serkan Onur Yılmaz, Yunanistan'dan üç gün önce sahte pasaportla Türkiye'ye giriş yaptı. MİT ve Emniyet, Akman'ı 6 aydır arıyordu.

Türk, sınıfa girerken beline 1 kilogram A-4 plastik patlayıcı sarılı olan Akman fünyeyi ateşledi. İlk fünye patlamasına karşın ikinci fünye harekete geçmedi. Bunun üzerine Akman, belinden çıkarttığı Magnum marka silahla Türk'ü vurmak istedi. Korumalar kadın militanın üzerine atlayarak etkisiz hale getirdi. Boğuşma sırasında Magnum marka tabanca yere düştü. Etkisiz hale getirilen ve ilk fünyenin patlaması sonucu karnından hafif şekilde yaralanan Didem Akman, fakülte girişinde alıkonuldu. Ankara Valisi Kemal Önal, Hikmet Sami Türk'e yönelik saldırı girişiminde bulunan teröristin canlı bomba olduğunu söyledi. Bir gazetecinin, 'Büyük şehirlerde 3 PKK'lının eylem yapacağı yönünde emniyet kaynaklarında açıklamalar yapılıyordu. Saldırının bununla ilgisi var mı?' sorusuna, Önal, şu cevabı verdi: "Bunlar, daha sonra ortaya çıkacak konular. Bütün illerimizde olduğu gibi Ankara da büyük teyakkuz halindeydi." cevabını verdi.

YUNANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞLAR

Hikmet Sami Türk'e yönelik suikast girişimi emrinin Yunanistan'daki Merkez Komite tarafından verildiği ortaya çıkarıldı. Örgüt, Didem Akman'ı 'canlı bomba' olarak seçti. Akman ile Serkan Onur Yılmaz, Yunanistan'daki örgüt kamplarında bir yıl boyunca eğitimden geçirildi. İki terörist dün sabah otobüsle Ankara'ya geldi. Terörle Mücadele ekipleri, Akman ve Yılmaz'ın üç gün boyunca İstanbul'da bir hücre evinde kaldığını belirledi. Akman ve Yılmaz'ın üzerinden sahte kimlikler çıktı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce aranan Yılmaz'ın, eylemden vazgeçmemesi için kadın canlı bombayı İstanbul'dan Ankara'ya gelinceye kadar motive ettiği öne sürülüyor.

Emniyet, Türk'ü uyarmış

DHKP-C'nin eylem planını deşifre eden MİT ve Emniyet'in, eski bakan ile korumalarını 'suikast duyumları' konusunda sürekli bilgilendirdiği öğrenildi. Emniyet, en son geçen hafta Türk'ü muhtemel bir eylem konusunda uyarmış. Bilkent Üniversitesi'nde planlanan saldırı öncesinde örgütün Ankara'daki birimlerinin olay yerinde detaylı keşif yaptığı belirlendi. Polis, Türk'le ilgili istihbarat toplayan ve keşif yapan DHKP-C timinin peşine düştü. 3 kişiden oluştuğu tahmin edilen keşif grubunun yakalanması için operasyonlara başlandı. Bu arada emniyet kaynakları, "Kadın canlı bomba ilk fünyeyi patlatmış. İkinci fünye devreye girseydi belindeki bomba patlar Hikmet Sami Türk'le korumaları ölürdü. Fünyeler arasında temassızlık olması büyük bir faciayı önlemiş" şeklinde konuştu.

İntikam için yapıldı

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 10.45'te derse girerken kendisine saldırı girişiminde bulunulan Hikmet Sami Türk, olayı, "Derse girerken, ya üzerime atlamak şeklinde ya da arkamdan bombayı atmak şeklinde bir suikast girişimi." sözleriyle değerlendirdi. Türk, arkasından yaklaşan bir kişinin bombanın fünyesini çektiğini ve bir patlama olduğunu söyledi. Türk, olaya önce korumalarının müdahale ettiğini, sonra da olay yerine jandarma ve polis ekiplerinin geldiğini kaydetti. Saldırganı görmediğini anlatan Türk, "Ben görmedim, arkamdaymış. Döndüğüm zaman yüzükoyun yerde yatıyordu. Bir metre arkamdaydı. Ben salona girdim, arkadan bomba patladı." dedi.

2002 yılında Kartal Cezaevi'ni ziyaretinde de benzer bir saldırı girişiminde bulunulduğunu ifade eden Türk, şunları söyledi: "Orada da gazeteci kılığında bir bayan üzerinde yine bomba düzenekleri ve canlı bomba olarak üzerime atlayacaktı. Ama o zaman polis son anda fark etti ve etkisiz hale getirdi. Yani patlatamamıştı. Şimdi ise bir düzenek patladı ama bana herhangi bir şey olmadı. Ben salona girdikten sonra, tam kapı girişinde patlamış oldu." Türk, saldırının neden yapılmış olabileceği konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Biliyorsunuz, bana karşı Hayata Dönüş operasyonundan sonra sürekli bir tehdit var. Daha önce de benzeri girişimler oldu ama sonuçsuz kaldı. Bu, en yakına gelip bir düzenek patlattı. Şimdiye kadarkiler o mesafeye yaklaşamadı, yakalanmışlardı." Eski Bakan Türk, saldırgan teröristin bir süre önce Yunanistan'dan sahte kimlikle giriş yaptığının öğrenildiğini sözlerine ekledi.

Kadın terörist hapisten yeni çıkmış

Hikmet Sami Türk'e bombalı saldırı girişiminde bulunan Didem Akman'ın, DHKP-C terör örgütü üyesi olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, ailesi İzmir'de yaşayan, 1986 Çorum doğumlu Akman, ilk kez 2005'te gözaltına alındı. Adı 3 defa suça karışan ve geçen yıl Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce düzenlenen operasyonda yakalanan saldırgan, DHKP-C terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı ve 8 ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan bir süre sonra hakkında yeniden yakalama emri çıkarıldı. Yurtdışındaki bir terör kampında eğitim aldığı kaydedilen Akman'ın, 5 Kasım 2007'de Ankara Üniversitesi'nde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i protesto ettiği belirlendi.

Ankara'daki özel bir firmaya ait terminalde gözaltına alınan Serkan Onur Yılmaz'ın da terörist Didem Akman'la bağlantısı olduğu belirtiliyor. Yılmaz'ın üzerinde bomba olup olmadığı netlik kazanmadı. Yılmaz hakkında da, İzmir, İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen 3 ayrı olaydan dolayı arama kararı olduğu öğrenildi. 1983 Gaziantep doğumlu Yılmaz'ın, 17 Ocak 2007'de İzmir'in Basmane semtindeki AK Parti Konak İlçe Başkanlığı önünde yapılan eyleme katıldığı belirlendi. Yılmaz hakkında terör örgütü üyesi olmak, terör propagandası yapmak gibi suçlardan 10'dan fazla kayıt bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.