'Sokaktan okula okuldan hayata'

'Sokaktan okula okuldan hayata'

Sanayide marka şehir olmasına rağmen eğitimde istenilen seviyeye ulaşamayan Gaziantep'te, eğitime cansuyu olacak projeler hayata geçiriliyor.

Çınar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇINAR-DER) de Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yürütülen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kentte önemli eğitim projelerine imza atıyor.
Gaziantep'in eğitim kalitesini yükseltmek, yoksul ailelerin çocuklarına derslerinde yardımcı olmak ve sokakta çalışan çocukların eğitime yönlendirilmesi amacıyla "Sokaktan Okula Okuldan Hayata" projesini hazırlayan ÇINAR-DER, yarısı kız çocuklarından oluşan 914 çocuğa gönüllü öğretmenler aracılığıyla temel eğitimlerini destekleyecek dersler verdi.
Çocukların kişisel-sosyal gelişimini desteklemek amacıyla şehir dışı geziler, halı saha ve satranç turnuvaları, piknikler ve ödüllü yarışmalar da düzenlendi.
ÇINAR-DER, Türkiye genelinde uygulanan SODES projeleri arasında "örnek proje" seçilen "Sokaktan Okula Okuldan Hayata" projesinin ikincisini de hazırladı. Bu sefer proje kapsamında 1000 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR TEKRAR OKULA DÖNDÜ
Projenin koordinatörü Esabil Anıt, SODES kapsamında 2009'da "Sokaktan Okula Okuldan Hayata" projelerinin kabul edildiğini belirterek, "Bu proje kenar semtlerde maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarına ufak da olsa derslerinde yardımcı olmak amacıyla yapıldı. Temel amaç öğrencilerin okullardaki başarılarını artırmak ve o dönemdeki SBS puanlarını artırmaktı, Antep'in eğitimine ciddi bir cansuyu olmaktı" dedi.
Bütçesi 500 bin lira olan proje kapsamında 3 kurs merkezi açıldığını ifade eden Anıt, yarısı kız olan altıncı, yedinci ve sekizinci sınıftan 914 öğrenciye her hafta Türkçe, matematik, fen, teknoloji ve sosyal bilgiler derslerinin gönüllü branş öğretmenlerince verildiğini belirtti.
Sokakta çalışmak zorunda kalan ve eğitime ara veren çocuklara da ulaştıklarını, okula tekrar kayıtlarını yaptırdıklarını belirten Anıt, şu bilgileri verdi:
"Çocukların derslerine yardımcı olunarak temel eğitimleri desteklendi. Kitap ve testler dağıtıldı. Bilgisayar sınıflarında bilgisayar eğitimi verildi. O tarihte sekizinci sınıfta 284 öğrenci vardı, 2'si fen lisesini, 3'ü sosyal bilimler lisesini, 2'si Anadolu öğretmen lisesini, 41'i Anadolu lisesini, 85'i meslek lisesini kazandı. Çocuklarımız büyük bir başarı gösterdi. Velilere de seminerler verildi. Öğrencilerimizi Ankara, İstanbul ve Çanakkale'ye geziye götürdük, birçoğu hayatında ilk kez şehir dışına çıktı. Piknikler, ödüllü yarışmalar, benzeri aktivitelerle çocukların sosyal yönlerinin geliştirilmesi sağlandı."

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASINA CİDDİ DESTEK
Sokaktan Okula Okuldan Hayata Projesi'nin örnek proje seçildiğini ve ödüllerini Başbakanın katıldığı törenle aldıklarını vurgulayan Anıt, bu projenin ikincisinin SODES 2010 teklifleri arasında kabul edildiğini, uygulamaya başlanan projenin bütçesinin 285 bin lira olduğunu belirtti.
Bu sefer 500'ü kız toplam 1000 öğrenciye eğitim vereceklerini bildiren Anıt, "Kız çocukların okullaşmasına da ciddi destek olacak. Gaziantep'in eğitim seviyesi iyi değil. Nüfusu fazla, çok yoğun göç alıyor ve derslik sayısı yetmiyor. Milli eğitimin güzel çalışmaları var ama eğitimin kalitesini artırmak için yeterli değil. Ondan dolayı teklifte bulunduğumuz ikinci projemiz de uygun görüldü" dedi.
Anıt, ÇINAR-DER'in SODES projeleri dışında 6 bin çocuğa eğitim verdiğini sözlerine ekledi
akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.