Skandalın altından Rus ressam çıktı

Skandalın altından Rus ressam çıktı

Sakarya Savaşı Panorama Müzesi'ndeki skandalda vurgunun boyutlarının trilyonları bulduğu anlaşıldı.

Kültür Bakanlığı personeli Vural Yurdakul'un da kağıt üzerinde ihaleye girdiği, çalışmayı Rus ressam Sergey Prisekin'in yürüttüğü ortaya çıktı. Prisekin'in, Anıtkabir'deki panorama çalışmasını da yapmış olması gözleri Anıtkabir'e çevirdi.


TCDD Vakfı tarafından, Genelkurmay Başkanlığı işbirliği ile 3 milyon 100 bin TL bedelle yaptırılan Sakarya Savaşı Panorama Müzesi'nde vurgunun boyutlarının trilyonları bulduğu anlaşıldı. Uzmanlar, müzenin maliyetinin 500 bin TL'yi aşmayacağına dikkat çekti.

Kültür Bakanlığı müfettişleri tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ihaleyi 3 milyon 100 bin TL bedelle alan bakanlık personeli ressam Vural Yurdakul'un ihaleye kağıt üzerinde girdiği ve Yurdakul'a bugüne kadar 2 milyon TL ödendiği tespit edildi. Müzeyle ilgili esas çalışmanın ise Rus ressam Sergey Prisekin tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı.
Rus ressam Sergey Prisekin'in Anıtkabir ve Kurtuluş Savaşı müzesindeki tablo ve panorama çalışmasını yapan ressam olması da gözleri bu müzelere çevirdi.

TCDD Vakfı'nın açtığı ihale komisyonunda ise, Vakıf Genel Müdürü Acar Tos, Vakıf Müdürü Şevket Yurdakonar, Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanı Ahmet Oruç ile TCDD Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Arif Orhan Uğur'un yer aldığı öğrenildi.

Öte yandan, projeye kaynak sağlayan ve birçok projenin maliyetinde kesintiye giden Başbakanlık Tanıtma Fonu, bu müze için hiçbir kesintiye gitmeyerek bir milyon 155 bin TL kaynak sağladı.

Malıköy'de zarar ne kadar bilinmiyor

TCDD tarafından yaptırılan Malıköy Tren İstasyonu'nda da zararın ne kadar olduğu bilinmiyor. Bu müzede de orjinal diye sergilenen tabloların bilgisayar çıktısı üzerine boyama resimler olduğu anlaşılmıştı.
Malıköy İstasyonu, Sakarya Meydan Savaşı'na tanıklık etmiş ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından müze haline getirilmek istenmişti. Yapılan çalışmaların ardından müze 25 Haziran 2008'de Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılmıştı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.