Sınava giren öğrencilerin büyük kabusu?

Sınava giren öğrencilerin büyük kabusu?

Sınava giren bir öğrenci en çok neden korkar dersiniz? İşte korkutan obje:


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, ''çıkardığı sesle dikkat dağıtan yüksek topuklu ayakkabıların, sınava giren öğrencilerin adeta kabusu'' olduğunu bildirildi.

Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SBS (Seviye Belirleme Sınavı) ve ÖSS'ye (Öğrenci Seçme Sınavı) giren öğrencilerin başarılı olmasında bilgi birikimleri kadar çevresel faktörlerin de önemli rol oynadığını, bunlardan herhangi birinin zafiyete uğramasının başarıyı gölgelediğini ya da ortadan kaldırabildiğini belirtti.

Öğrencilerin, bu sınavları ''hayatlarının dönüm noktası'' olarak gördüklerine dikkati çeken Kutlu, ''Bu nedenle, gerek aileler, gerekse eğitimciler olarak onların başarısı için en uygun ortamı sağlamak zorundayız'' dedi.

Kutlu, sınavın, öğrenci için zaten başlı başına bir stres kaynağı olduğunu, bunun yanı sıra sınav sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların bu stresin artmasına yol açacağını, bu konuda da sınav gözetmenlerine önemli görev düştüğünü belirtti.

Gözetmenlerin uymaları gereken kuralların yönetmeliklerle belirlendiğini ancak, zaman zaman bunlara uyulmadığını gözlemlediklerini, öğrencilerden de bu yönde şikayetler alındığını ifade eden Kutlu, şunları söyledi:

''Bu şikayetlere göre, öğrencilerin en büyük kabusu yüksek ökçeler. Bu tür ayakkabılar ses çıkarttığından öğrencilerin konsantrasyonunu tamamen bozuyor. Çünkü, sessiz bir ortamda topuk sesinin çıkardığı yankı, gürültülü ortamda çalışmaya alışkın öğrenciyi bile sinir etmeye yeter.

Bunun yanı sıra, gözetmenlerin, bazı öğrencilerin başında durarak onların dikkatlerini dağıtmaları, sakız çiğnemeleri, fısıltıyla da olsa kendi aralarında konuşmaları, çay kahve içmeleri, gazete okumaları, cep telefonlarını sessiz konumda da olsa açık bulundurmaları, stresli olmaları ve bu streslerini salondaki öğrencilere de yansıtmaları dikkat dağıtıyor. Bu davranışlar onlara yapılabilecek en büyük kötülüktür.''

Kutlu, insanın zihinsel yapısının belirli bir anda sadece bir tek konuya odaklanabilecek özelliğe sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle sınava giren bir öğrencinin dikkatinin sadece sınava odaklanması ve konsantrasyonun dağılmaması önemlidir. Gerek sınav görevlilerinin gerekse sınavın yapıldığı okul çevrelerinde yaşayan, araç kullanan bireylerin sınav süresince daha duyarlı olmaları, kendilerini sınava giren öğrencilerin ve onların ailelerinin yerine koyabilme becerisini göstermeleri gerekir.''

(aa)


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.