Şili'de 69 gün sonra gelen özgürlük

Şili'de 69 gün sonra gelen özgürlük

Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciyi kurtarma operasyonunun, 2 saat gecikmeyle başladı. Şu ana kadar 4 madenci yerin altından çıkarıldı.

Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciyi kurtarma operasyonu, 2 saat gecikmeyle başlayadı.

Yüzeye çıkan ilk madenci Florencio Avalos

Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden, ilk olarak Florencio Avalos yüzeye çıkarıldı. Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica'ya sarıldı.

Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

İkinci madenci 1 saat sonra çıkarıldı

Şili'de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ikincisi de günyüzüne çıkarıldı.

31 yaşındaki Florencio Avalos'dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.

Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia'ya sarıldı.

Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.
Bu arada üçüncü madenci de yeryüzüne çekilmek üzere çelik kapsüle bindirildi.



Kurtarılan dördüncü madenci Bolivyalı

Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.
Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.

Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple'ın patronu Steve Jobs'un gönderdiği Ipod da bulunuyor.
Şili'nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.

Bu arada, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.


"Benzersiz bir operasyon"

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciyi kurtarma operasyonunun benzersiz olduğunu belirtti.

Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, "Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır" dedi.

Şili'de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, "Şili'nin birleştiğinde tüm talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini" belirtti.

Pinera, "madencilerin sınavından" inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.
Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.