Sigarayı bırakma hattına 750 bin müracaat
Sigarayı bırakma hattına 750 bin müracaat
Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ''Alo 171'' Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı bugüne kadar arayan 750 bin kişi, sigarayı bırakmak için yardım istedi.
AA muhabirinin
İlk etapta, sigarayı bırakma
Hattı arayanlar sigara
-SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İLK ADIM: KARAR VERMEK-
Sağlık Bakanlığı'nın ''Dumansız Hava Sahası'' çalışmasında görev alan uzmanlar, sigarayı bırakmada ilk adımının karar vermek olduğunu belirtiyor.
Sigarayı bırakmak isteyen kişinin öncelikle kendisini fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlaması, sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağını planlaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydediyor:
''Sigaraya bir yılda verdiğiniz paranın hesabını yapınız ve bu parayla neler alabileceğinizin bir listesini çıkarın. Sigara bırakma planınızı kesinleştirmek için bir iki hafta içerisinde sizin için önemli olan bir günü sigara bırakma tarihi olarak kesinleştirin ve belirlediğiniz bu tarihi arkadaşlarınıza, dostlarınıza söyleyin. Sigarayı bırakma kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın. Onlardan destek ve anlayış isteyin.
Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif edin. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayın. Bırakmak için bir tarih belirleyiniz ve o gün geldiğinde bırakın. Bu kararınızı ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşın. Çevrenizde olabildiğince çok kişiye sigarayı tespit ettiğiniz günde bırakacağınızı duyurunuz. Önceden kararlaştırılan bir bırakma tarihi, ani bir kararla bırakmaya kalkmaktan daha iyi sonuç verir.''
-''
Sigarayı bırakmaya karar vermeden önce
''Bırakma gününden bir hafta önce hoşlanmadığınız, sizce en kötü sigarayı içmeye başlayın. Gün içerisinde arkadaş ortamları veya stres altında kalma gibi sigara içme isteği doğurabilecek durumlarla nasıl başa çıkacağınızı önceden düşünün.
Ayrıca, sigara içme isteğinin şiddetlendiği anlarda öncelikle sigara bırakma
-''TELEVİZYON KARŞISINDAKİ YERİNİZİ DEĞİŞTİRİN''-
Sigarayı bırakmak isteyenlerin ev ve
Sigarayı hatırlatacak alışkanlıklardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan uzmanlar, şunları kaydetti:
''Televizyon karşısındaki yerinizi değiştirin. Yemekten sonra kahve içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey içiniz. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayın.
Uzmanlar, sigara içenlerin kendi kendine yapacağı psikolojik telkinler, irade, inanç ve kararlılığın sigaraya karşı şiddetli arzu duymanın yol açtığı belirtileri azaltabileceği, psikolojik destek veya gerekiyorsa Nikotin İkame Tedavisi (NİT) gibi ilaçlarla tedavinin uygulanabileceğini vurgulanıyor. Ayrıca, spora başlama ve
memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.