Sigara içen hasta zor iyileşiyor

Sigara içen hasta zor iyileşiyor

Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sigara içiminin koroner kalp hastalıklarına zemin hazırladığını ve sigara içen hastaların ameliyat sonrası ciddi akciğer enfeksiyonları geçirdikleri için daha zor iyileştirdiklerini

Sigara içen hastaları ameliyat etmeme gibi cezalandırıcı bir tavır takınamayacaklarının altını çizen Prof. Dr. Sönmez, 'Sigara içen hastaların açık kalp ameliyatlarında çok endişe duyuyoruz. Özellikle sigara içen kadın hastaların ameliyat sonrası iyileşme süreçleri çok uzun oluyor' dedi. Sigara içen bir kalp hastasını ameliyata hazırlamak için 1 ila 3 haftalık bir program uyguladıklarını da belirten Prof. Dr. Sönmez, 'Günde bir ya da iki paket sigara içen bir hastanın hiç sigara içmeyen hastaya göre ameliyat sonrasında yoğun bakımda kalma süresi 3 kat artıyor. Bu kişilerde akciğer enfeksiyonu gelişme riski çok yüksek olduğu için hastalar yoğun bakımda haftalarca kalıyor' diye konuştu.

KADIN GÜÇ BIRAKIYOR
PROF. Dr. Bingür Sönmez: Sigara kadında erkeklere göre çok fazla tahribat yapıyor. Çünkü sigaranın östrojen hormonunu parçalaması, erken menopoza girmelerine ve daha ağır kalp hastalıklarına yakalanmalarına yol açıyor. Damarları daha ince ve bacak damarları da varisli olduğu için sigara sorunları artırıyor. Kadınlar erkeklerden daha zorlukla sigarayı bırakabiliyor.

Akşam


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.