Sendikalardan 1 Mayıs değerlendirmesi

Sendikalardan 1 Mayıs değerlendirmesi

DİSK, KESK, TTB, TMMOB 1 Mayıs'ı değerlendirirken, "Taksim'de 32 yıl sonra yeniden 1 Mayıs'ı kutlamanın heyecanını taşıyan bizler, konuyu bir "zafer kazanılması"; ya da "bir alanın fethedilmesi" gibi ifadelendirmek istemiyoruz.

Olay, demokrasi güçlerinin kararlı ve direngen tutum göstermesi sonucu, emeğin 1 Mayıs kürsüsünün Taksim Meydanı'na yeniden kurulmasıdır" dediler.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu( KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği(TMMOB) tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ı ve gelişmeleri değerlendirdiler.

Açıklamada, iktidar partisinin yerel seçimlerde yüzde 8 oy kaybettiği hatırlatılarak iktidarın sokaktaki tepkilerin sandığa yansımasından ders çıkarması gerektiği belirtildi. İktidarın, hem ekonomik açıdan, hem de siyasal açıdan ülkenin içine sürüklenmekte olduğu kaos ortamına çözüm üretme çabasından uzak durduğu iddia edilen açıklamada, 1 milyon kişinin işten çıkarıldığı, IMF anlaşmasıyla emekçilere ve halka çok ağır faturaların kesileceği öne sürüldü.

Açıklamada, "Büyümenin durmasına, istihdam politikalarının yanlışlığına, siyasi iktidar tarafından açıklanan paketlerin emekçileri ve yoksul halkı daha da yoksullaştırmasına rağmen, neoliberal politikaların uygulanmasında ısrar edilmektedir" denildi.


Diktatörlük hevesi kaygılandırıyor

Sendika ve meslek kuruluşları, "Krizin derinleşmesinin emekçilere yeni yükler getireceği kesindir. Bu nedenle siyasi iktidarın daha baskıcı, daha faşizan uygulamalara yönelmesi mümkündür. Bu durum bizlere daha fazla sorumluluk yüklemektedir" açıklamasını yaparken şöyle devam ettiler:
"Bizler açısından demokrasi dışı duruşlar ve tutumlar meşru değildir. Ne adına yapılırsa yapılsın, darbe ve darbeciyi övmek veya ona kitlesel destek oluşturmak demokrasiyle bağdaşmaz, bağdaştırılamaz. Darbeyi yapanların yargılandığı, yapmak isteyenlerin hesap verdiği, iktidar olanaklarının siyasal bir güce dönüştürülmediği, hukukun ve adaletin üstün olduğu gerçek demokratik bir ülkede yaşamayı özlüyoruz.
Siyasi iktidarın parlamentodaki çoğunluğunu bir tek parti diktatörlüğüne dönüştürme hevesi ise bizleri kaygılandırmaktadır. Ülkenin gerçek ihtiyacı olan barış ortamını bozan şiddet, kan ve gözyaşını çoğaltan politikalardan vazgeçilerek demokrasi alanının genişletilmesi gerekliğine inanıyoruz."

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak iade edilmesinin önemli bir kazanım olduğunu belirterek, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının bir yer tartışmasından çok demokrasi sorunu olduğu ifade etti. Kutlamalara katılanlara teşekkür ederken orantısız güç kullanma anlayışını kınayan kuruluşlar, "Taksim'de 32 yıl sonra yeniden 1 Mayıs'ı kutlamanın heyecanını taşıyan bizler, konuyu bir 'zafer kazanılması' ya da 'bir alanın fethedilmesi' gibi ifadelendirmek istemiyoruz. Olay, demokrasi güçlerinin kararlı ve direngen tutum göstermesi sonucu, emeğin 1 Mayıs kürsüsünün Taksim Meydanı'na yeniden kurulmasıdır" dediler.

ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.