Şehit düzenlemesi yapılabilir

Şehit düzenlemesi yapılabilir

11 Ekim 2010 TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, terörle mücadele, vatan müdafaası gibi nedenler dışında askerlik görevini yaparken yaşamını yitirenlerin de 'şehit' kabul edilmesi için yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Mehmet Ali Şahin, Muğla'daki Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nda bir askerin ateş açması sonucu hayatını kaybeden Antalyalı asker Tevfik Cebeci'nin ailesini ziyaret etti.
Oğlunun mevcut yasalar önünde şehit sayılmadığını söyleyen baba Hasan Cebeci, bu konuda yeni düzenlemeler yapılmasını istedi. Bir aile yakınının benzer bir durumun Göcek'te de yaşandığını, ailenin dava açması üzerine yargının hayatını kaybeden askerin şehit olduğuna karar verdiğini hatırlatması üzerine Meclis Başkanı, “Yargı, bu tür durumlarda şehit muamelesi yapan kararlar vermiş ise yasama organına da bu konuda belki, yasalarda yargı kararlarına paralel düzenleme yapma görevi düşebilir. Gerçi idare her olayı kendi içerisinde değerlendirir. Yani yasama organı, 'Böyle bir sorun var. O nedenle yasada bir düzenleme yaparak, Silahlı Kuvvetler'de askerlik yapan kişilerin terörle mücadele, vatan müdafaası ile ilgili işlerde şehit düştüğü gibi başka sebeplerle de hayatını kaybetmişler de şehit sayılır' anlamına gelen bir düzenleme yapabilir. Ama yargı kararını buldurmamız lazım. Yargı bu kararı verirken mutlaka bir gerekçe ortaya çıkarmıştır. Bir yerde hukuki mütalaada bulunmuştur. Bu konuda alınmış bir karar bile yeterli. Bu kararı bana temin ederseniz, konuyu gündeme getiririm” dedi.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.