Seçimden önce yeni anayasa yetişmez

Seçimden önce yeni anayasa yetişmez

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, yeni anayasa için Meclis'teki partilerin uzlaşması halinde bile, takvimin genel seçimlere kadar yetişmeyeceğini savundu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2011'de yapılacak genel seçimleri beklemeden "yeni anayasa yapalım" önerisinde ısrar ederken, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, yeni anayasa hazırlamanın takvim, zaman ve teknik olarak mümkün olmayacağını savundu. Kuzu'ya göre 150-160 maddelik olası bir anayasa değişikliği için öncelikle TBMM çatısı altındaki tüm partilerin uzlaşması, bununla ilgili uzlaşma komisyonunun kurulması, ayrıca sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması ve alınan görüşlerin metne eklenmesi gerekiyor. Bu sürecin en az birkaç ay süreceğine işaret eden Kuzu, genel seçimlerin Haziran 2011'de yapılması düşünüldüğünde teknik anlamda yeni anayasa çalışmalarının yetişmeyeceği görüşünü şöyle dile getirdi:

TAKVİM YETİŞMEZ
"Yeni bir anayasanın geniş çaplı yapılması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri, üniversitelerin, akademisyenlerin görüşleri alınacak. Uzlaşı komisyonu kurulsa bile hazırlanacak metin çok uzun bir zaman alacak. Bu da aylar alır. Ortaya ortak bir metin çıkacak. Anayasa Komisyonu'na geldiğinde de iş hemen bitmiyor. Uzlaşı olsa bile alt komisyona havale edilebilir, orada dili ve içeriği yeniden ele alındığını düşünün. Bir de üst komisyon var. Maddeler tek tek görüşülecek. Biz 30 maddeyi bile çok uzun bir sürede geçirdik. Metnin hazırlanması uzlaşı komisyonu çalışmaları, kamuoyuna anlatılması aylar alacak. Alt komisyon, üst komisyon ve Genel Kurul. Genel Kurul'a indiğini düşünün sil baştan yeni bir anayasa. 150-160 madde. Uzlaşı olsa bile maddeler tek görüşülecek. Tek tek 4 ayrı turda oylanacak. Uzlaşı olsa bile her madde üzerinde 4 siyasi partinin sözcüleri konuşacak. Dolayısıyla sadece Genel Kurul çalışmaları aylar alacak. Meclis burada en fazla Şubat ayına kadar çalışacak. Bu kadar dar bir zamanda sil baştan Anayasa yapılmaz."

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.