''Seçim sonuçları Avrupalıları şaşırttı''

''Seçim sonuçları Avrupalıları şaşırttı''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yerel seçim sonuçlarının, daha önceki anketlere bakarak daha farklı sonuç bekleyen Avrupalıları şaşırttığını söyledi. Seçim kampanyasında partilerin harcamaları arasındaki büyük farklar ve kamu imkanlarının seçimler

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun Avrupa Parlamentosu evsahipliğinde düzenlenen 61'inci toplantısı için Brüksel'de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, partisinin AB temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında seçimleri değerlendirdi. Seçim sonuçlarının girildiği bilgisayar sisteminin kilitlenmesi, insanların oturmadıkları yerlerde oy kullanmaları için yazılmaları, seçim kampanyasında partilerin harcamaları arasındaki büyük farklar ve kamu imkanlarının seçimlerde kullanılması gibi endişelerini dile getiren Öymen, "buna rağmen AKP'de ciddi oy kaybı gözlendiğine" dikkati çekti.

Küresel ekonomik krizin seçim sonuçlarında büyük ölçüde etkili olduğu iddialarına katılmayan Öymen, böyle bir durumda illere göre büyük farklılıkların ortaya çıkmayacağını belirtti. Onur Öymen, AKP temsilcilerinin Güneydoğu Anadolu'da insanlara bir partiye oy atmaları yönünde tehdit ve baskı yapıldığı şeklindeki iddialarıyla ilgili "Geçen seçimde biz aynı şeyleri söylemiştik. Fakat iktidar partisi herhalde bazı belediyeleri aldığı için bizim gibi tepki vermemişti. Şimdi onlar şikayet ediyor" diye konuştu.

Öymen, Türkiye'nin özellikle doğu illerinde kış şartlarının etkisini korumasının getirdiği zorluklar nedeniyle anayasa değişikliğiyle yerel seçimlerin daha uygun bir tarihe kaydırılması konusunda işbirliğine hazır olduklarını bildirdi. Öymen, AKP'yi yüzde 48'lerde gösteren anketler nedeniyle yerel seçimlerden daha farklı bir sonuç bekleyen Avrupalılarda şaşkınlık gözlemlediğini ifade etti.


"Türkiye hangi medeniyetin temsilcisi?''

Birleşmiş Milletler'in Medeniyetler İttifakı projesinde İspanya'nın Batı medeniyetini temsil ederken, Türkiye'nin neyi temsil ettiğinin belirsiz olduğunu savunan Öymen, bunu açıklığa kavuşturmasını istediği Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin coğrafi konumunu anlatmakla yetinmesini eleştirdi. Öymen, "Sayın Bağış, 'Batı medeniyetinin parçasıdır' diyemedi. Bu Cumhuriyet döneminin temel politikalarından sapma anlamına gelir" görüşünü dile getirdi.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.