Savcı, KPSS'ye el koydu

Savcı, KPSS'ye el koydu

KPSS'ye savcıdan kopya soruşturması

Karapınar - ANKARA Milliyet

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, Türkiye'nin günlerdir konuştuğu, 2010 KPSS'de soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarına ilişkin basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek resen soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında, 2010 KPSS'de Eğitim Bilimleri alanında 120 soruyu doğru bilen 350 kişinin çıkması, bu kişilerden bir bölümünün akraba olması, bazılarının aynı dershaneye gitmesi ve ÖSYM'nin iç yazışmalarında kullandığı gizli dosyaların parola ve şifrelerinin hackerlar tarafından çalındığı iddialarının araştırılacağı öğrenildi.

Tesadüflerle açıklanamaz
Soruşturma dosyasına giren suç duyurusu dilekçelerinde, “İnternette T.C kimlik numaraları üzerinden verilen bazı sonuç belgeleri incelendiğinde, aynı adayın Eğitim Bilimleri alanında 2008'de 27 net, 2009'da 44,5 net yapması, 2010 yılındaki sınavda ise 120 net yaparak, soruların tümünü doğru cevaplaması, dört çiftin aynı anda 120 netinin olması, Eğitim Bilimleri'nde başarı gösteren adayların çoğunun genel yetenek-genel kültür sorularında orta düzeyde başarı göstermeleri, tesadüflerle açıklanamayacak türden olağan dışı olayladır” ifadelerine yer verildi.

121'nci soruyu soracak
Sakınan, ilk olarak sınava ilişkin detaylı bilgileri araştıracak ve buna ilişkin delilleri toplayacak. Bu kapsamda Sakınan'ın, KPSS'de Eğitim Bilimleri alanında 120 puan alan adaylarla ilgili YÖK'e başvurarak, bu kişilerin kimlik bilgilerini istemeye hazırlandığı bildirildi.
Sakınan'ın gerekirse bu isimlerin ifadelerine başvurabileceği de belirtiliyor. Sakınan, bu kapsamda, soruların çalınması ve kopya iddialarını güçlendiren bilgi ve belgelere sahip olduğunu öne süren Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'ın da dün ifadesine başvurdu.

Dosyalar birleşiyor
Sakınan ayrıca, geçen hafta Türkiye Gençlik Birliği ve dün de Türk Eğitim Sen'in, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan hakkında yaptığı suç duyurularını da birleştirdi. Sakınan'ın, Prof. Özcan ve Prof. Yarımağan'la ilgili dosyayı önümüzdeki günlerde görevsizlik kararıyla YÖK'e göndereceği öğrenildi.
Görevsizlik kararının ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığındaki kurul, Özcan'la ilgili, üniversite yönetim kurulu üyelerinden oluşacak 3 kişilik kurul da Yarımağan'la ilgili ön inceleme yaparak, son soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek. Özcan, son soruşturma açılması halinde Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde, Yarımağan ise Ankara Adliyesi'nde yargılanacak. Özcan ve Yarımağan hakkında son soruşturma açılmaması halinde bu kararlara itiraz edilebilecek. İtirazları Danıştay 2. Daire karara bağlayacak.

Ortalama düştü
Resmi açıklamalara göre 2010 KPSS'de 350 kişinin Eğitim Bilimleri testindeki tüm soruları doğru yanıtlamaları, ortalamaları da düşürdü. Adaylardan bazıları, toplamda 120 doğru bile yapmış olsalar, ancak 467'nci olabildi.

Yarımağan'dan yine açıklama gelmedi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Kamu Personeli Seçme Sınavı'yla ilgili kopya ve hırsızlık iddiaları için dün de sessizliğini korudu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan hakkında yapılan suç duyuruları da birleştiriliyor.

'2009 birincisi hepsini yapamadı'
KPSS'de ismini vermek istemeyen bir mağdur şunları anlattı: “Buzdağının görünmeyen kısmında bilerek 1, 2, 3 hatta 4, 5 yanlış yapmış olan binlerce kişi olduğunu görmek çok zor değil. Geçen yıl KPSS Türkiye birincisi olan kişi bile eğitimden 120 doğru yapamadı. Ayrıca bu bahsedilen doğruları yapanların hepsi birbiriyle alakalı. Kimi evli, kimi akraba, çoğu da komşu veya aynı dershanede eğitim almışlar. İddialara göre bazı dershaneler geçen sene polislik sınavında oldugu gibi soruları önceden öğrencilere dağıtmış.”
Bir başka mağdur da “Ben sınıf öğretmeniyim ve KPSS mağduruyum. Bir sene emek verdim, çalıştım ama sınavda 75 aldım. Şimdi şuraya dikkat çekmek istiyorum: Bu kopyacılar yüzünden bizim puanlar düşük geldi. Gecen seneye göre 78-80 arası almam lazımdı. Ama 4 puan düşük geldi ve 2009'da yüksek alanlar benim önüme geçti. Bu çok önemli bir nokta kimse bu haksızlığın farkında değil. Kopya çekenler atamalardan sonra iptal oldu diyelim. 2009'da bizim önümüze geçenler ne olacak? Sapma onlar yüzünden düşük geldi. Bu yüzden ben yine atanamayacağım belki de. Böyle bir ülkenin öğretmeni olacağım için çok üzgünüm. Yeni nesillere adaleti, düzeni elimden geldiği sürece öğreteceğim atanırsam tabii” ifadelerini kullandı.

CHP'liler Meclis araştırması istedi
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığı'na verdiği önerge ile KPSS ile ilgili iddiaların araştırılması, şüphelerin ortadan kaldırılması ve kamuoyunu tatmin edebilecek bir açıklamamın yapılabilmesi için Meclis araştırılması açılmasını talep etti. 1 Ekim'de Meclis açıldığında Köktürk'ün önergesi kabul edilirse Meclis'te KPSS sınavı ile ilgili iddiaları araştırmak üzere komisyon kurulacak. CHP'li Köktürk, önergesinde şunları kaydetti:
“KPSS'nin şampiyonu bazı adayların eş, kardeş ve arkadaş olduğunun ortaya çıkması, ÖSYM'de bazı cemaat ilişkilerini ve soruların el altından belli kesimlere servis edildiği görüşünü güçlendirmektedir. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 'kanun önünde eşitlik' öngören 10. maddesine aykırıdır. 'Herkesin, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğuna' vurgu yapan Anayasa'nın söz konusu maddesine göre, 'devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar'. Aksi halde, yaşanan bu durum, devlete güveni zedelemektedir.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.