Sanayi Bakanlığı faizi takibe aldı

Sanayi Bakanlığı faizi takibe aldı

Sanayi Bakanlığı, bankaların faizleri çok düşük gösteren reklam ve ilanlarını gözaltına aldı. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Pektaş, tüketicinin tüm masrafları dikkate alarak kredi kullanmasını istedi

SONGÜL SELVİ



ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı küresel piyasalardaki krizin ardından müşteri kapma yarışına giren bankaların faiz oranlarını çok düşük gösteren reklam ve ilanlarını gözaltına aldı.
Bakanlık, görsel ve yazılı yayından incelemelerine, bankaların internet sitesinde ilan edilen kredi faiz oranları ile uygulamadaki oranlarını da ekledi.

'Cazip gösteriliyor'
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, bankaların internet sitelerindeki faiz oranı ve hesabına ilişkin inceleme başlattı. Pektaş, bankaların sözleşme faiz oranları ile verdikleri ilanlarda vatandaşa yansıyacak olan komisyonu, dosya masraflarını göstermekten imtina ettiklerini belirterek, tüketicilerin tüm masrafları dikkate alarak kredi kullanmalarını istedi.
Özcan Pektaş, bankaların reklamlarında konut, ihtiyaç gibi kredilerin faiz oranlarının aylık yüzde 1'in altında sunularak müşteriye cazip gösterildiğine ancak masraflarla gerçek faizin 1.80'lere vardığına dikkat çekti. Pektaş, “ İncelemelerimiz devam ediyor. Ancak vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Cebinden çıkacak paraya bakmalı” dedi.

'Aman ha dikkat edin'
Vatandaşa, “Aman ha yalnızca yüzde 1'in altındaki faiz oranına bakıp kredi çekmeyin” uyarısında bulunan Özcan Pektaş, şu önerileri sıraladı: “Vatandaşın dikkat etmesi gereken unsurlar var. Bazı bankalar kredi faiz oranını 1'in altında hatta 0 olarak reklam yapılıyor. Ancak, bu neyin oranı?Bunun sözleşme faiz oranı olduğuna ilişkin tanıtım doğru değil. Tüketicinin buna dikkat etmesi gerekiyor. Yani bu sözleşme faiz oranı vatandaşın cebinden çıkan bir oran değil.Tüketicinin sözleşme faiz oranına değil cebinden çıkacak olan toplam masrafları da dikkate alması gerekiyor.”

'Masrafları da isteyin'
Tüketicilerin bütün bankalardan masraflı olan faiz oranlarını istemeleri önerisinde bulunan Özcan Pektaş, “ Eğer bir kredi çekecekseniz, tüm bankaların sadece sözleşme faiz oranını değil, masraflı yani giydirilmiş faiz oranını hesaplattırın. Daha sonra en düşük maliyeti olan krediyi çekmeyi tercih etsinler” dedi.
Pektaş, Reklam Kurulu olarak daha önce dokuz bankaya yönelik gerçekleştirmiş oldukları incelemeleri anımsatarak, bu uyarıları dikkate almayanlara tekrar ceza kesilebileceğinin altını çizdi.

Bankalara ceza kesildi
Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu geçtiğimiz günlerde, bankacılık sektöründeki 'cazip faiz' ilanlarına incelemeye almıştı. Bu kapsamda dokuz bankaya yanıltıcı reklam cezası kesen Kurul, ilanlara çekidüzen verilmesi uyarısında bulunmuştu. Kurul, kriterlere uymayanlara yeni ceza kesmeyi planlarken, bankalardan reklamlarında tüketiciyi yanıltabilecek ifadelerden kaçınmalarını istemişti. Reklamlarda döviz cinsinden fiyat verenler de ceza ile karşılaşabilir.


radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.