Sağlık reformu piyasaları olumsuz etkiledi

Sağlık reformu piyasaları olumsuz etkiledi

Sağlık reformu tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabulünün, sigorta ve ilaç sektörünün operasyonlarının kısıtlanmasına yönelik endişeleri artırması piyasaların olumsuz tepkisine neden oldu.

Karar Avrupa borsalarında düşüşe neden olurken, ABD borsalarının vadeli işlemleri de gerileme beklentisini ortaya koydu.



İngiltere'de FTSE 100 Endeksi güne yüzde 0.6 değer kaybı ile başlarken, Almanya ve Fransa'nın gösterge endekslerinde kayıplar sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 0.6 oldu. ABD'de ise vadeli işlemlerde hem S&P 500 hem de Dow Jones Sanayi Endeksi'nde hafif gerileme kaydedildi.



Temsilciler Meclisi, Pazar günü gerçekleştirilen oylamada kabul edilen ve yeni haliyle Senato'nun onayına gönderilen sağlık reformu tasarısıyla on milyonlarca ABD'liyi sigorta kapsamına almayı planlarken, bunun sigorta ve ilaç şirketlerine ek yükler getirmesi de bekleniyor.



Şirketlerin sigorta yaptırmak isteyenlere, daha önceki sağlık sorunlarını bahane olarak gösterip bu talepleri reddetme uygulamasını yasaklama, bunlardan en önemlisi.



Uzmanlar tasarının sigorta şirketlerinin ödeyeceği vergileri de artıracağını bu nedenle sektörün yükünü artıracağına da dikkat çekiyor.



KAYBEDEN TARAFTALAR

CNBC'ye konuşan Barclay's Capital Araştırma Birimi Başkanı Larry Kantor,"Sigorta şirketlerini vergilendirecekler, bu yüzden bu şirketler kaybedenler tarafında yer alıyor. Toplamda 15'ten daha fazla kişiyi istihdam eden küçük şirketler de ya çalışanlarına sağlık sigortası sağlayacak ya da ücret ödemek zorunda kalacak. Dolayısıyla onlar da darbe yemiş durumda" dedi.



Kantor, kamuoyunda sigortasız kişilerin sigorta kapsamına alınmasının hastanelere avantaj sağladığı yönündeki kanının yaygın olduğuna ancak tasarının bu noktada da radikal değişiklikler getirmediğine işaret etti.



Yatırım danışmanlığı hizmeti veren Cantor Fitzgerald'ın Londra'daki Başstratejisti Stephen Pope gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "İlaç şirketleri mevcut durumda yalnız başlarına kalmış gibi görünüyor" dedi.



YUNANİSTAN HÂLÂ ETKİLİ

Diğer taraftan uzmanlar, her ne kadar ABD'deki gelişmeler olumsuz etki yaratsa da, Avrupa borsalarının dikkatinin Yunanistan'a yönelik kurtarma planı ve İngiltere'nin bütçe açığı sorununa kilitlendiğini belirtiyor.



Yunanistan ile ilgili artan endişeler ve Avrupalı liderlerin bu konuda farklı görüşler öne sürmesi de kıtadaki hisse senedi piyasalarının değer kaybetmesinde etkili oldu.



Almanya Başbakanı Angela Merkel Pazar günü yaptığı açıklamada Yunanistan'ın mali yardıma ihtiyacı olmadığını söylemiş ve bu nedenle de Avrupalı liderlerin bu hafta Brüksel'de düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde yardım konusunu gündeme almaması gerektiğini belirtmişti.



Diğer taraftan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi AB'nin bu konuda Yunanistan'a tam destek vermesi gerektiğini savunmuştu. Yunanistan'ın geleceği euro bölgesinin geleceğini yakından ilgilendirdiği için Fransa'nın da İtalya ile benzer görüşleri savunduğu biliniyor.


Yunanistan borsası bu gelişmeler üzerine güne yüzde 2 düşüş ile başladı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.