Sağlık özrü, her zaman yer değiştirme isteyebilir
Özür durumuna bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın yapılmaktadır.
06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Sağlık durumu özrü" başlıklı 36. maddesi 5.fıkrasında "(5) Bu madde kapsamında özür durumuna bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın yapılır." hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre "Sağlık durumu özrü" bulunan öğretmenler zamana bağlı olmaksızın yer değiştirme isteyebilmektedirler.
Peki, bu işlem nasıl gerçekleştirilecektir?
Bu durumlarla ilgili 04.11.2008 tarihli Personel Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Orman imzalı Bakanlığın açıklaması da bulunmaktadır.
Bu açıklama da "...yer değiştirmek isteyen öğretmenler, yer değiştirmeye esas gerekli belgeleri bir dilekçeye ekleyerek kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. İl içi yer değiştirme isteyenlerin taleplerinin valiliklerce değerlendirilmesi, iller arası yer değiştirmek isteyenlerin başvurularının ise değerlendirilmek üzere bir üst yazıyla Bakanlığımızın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına zamana bağlı olmaksızın gönderilmesi gerekmektedir." şeklinde il içi yer değiştirme isteyenlerin taleplerinin valiliklerce değerlendirilmesi, iller arası yer değiştirmek isteyenlerin başvurularının ise değerlendirilmek üzere bir üst yazıyla Bakanlığa gönderilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği; "Sağlık durumu özrü
MADDE 36 - (1) Öğretmenler, sağlık kurulu raporunda; kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması, anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise "başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresi bulunması durumlarında il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan hastalığın tedavi edilebileceği bir yere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(2) Özel eğitim gerektiren çocuğu bulunan öğretmenler, rehberlik ve araştırma merkezlerince çocukları için verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ve görev yaptığı ilde çocuklarının özrüne ilişkin özel eğitim alabileceği resmi eğitim kurumu bulunmadığına dair belge ile yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(3) Bu madde kapsamında özür durumundan yer değiştirecek öğretmenlerden, zorunlu çalışma yükümlüsü olanların atamaları, istemeleri durumunda atanacakları ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılabilir.
(4) Öğretmenin kendisinin hastalığı nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunması durumunda; ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda hastalığının öğretmenlik yapmasına engel teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi gerekir.
(5) Bu madde kapsamında özür durumuna bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın yapılır.
(6) Bu madde kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunacaklardan;
a) Elektronik Başvuru Formu,
b) Başvuru tarihi itibarıyla son altı ay içinde resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu,
c) Sağlık Kurulu raporunun eşine, anne, baba ve çocuklarından birine veya kardeşine ait olması halinde aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği,
ç) Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı
istenir."
www.memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.