Ruslar "Kutup bizim" dedi

Ruslar "Kutup bizim" dedi

Kuzey Kutbu'na Rus ablukası


Ruslar, Kuzey Buz Denizi karasuları üzerinde hak iddialarını desteklemek için Kuzey Kutbu'nun 4 km derinliğindeki dibine denizaltıyla inerek bayrak dikmişti. Şimdi ise Kuzey Kutup dairesi içerisindeki ekonomik çıkarlarını savunmak için, buzkıran gemi filosunu kullanacaklarını, SSCB dönemindeki kutup istasyonlarını yeniden faaliyete geçireceklerini açıkladılar.


RUS BUZKIRAN FİLOSU HAREKETE GEÇİYOR

Geçen yıl ise, Danimarka, Norveç, Rusya, Kanada ve ABD biraraya gelerek, Kuzey Kutbu'nda, iklim değişikliği nedeniyle buzların erimesinden sonra ortaya çıkacak enerji kaynaklarının (petrol ve doğal gaz) kullanım yolları konusunda mutabakata varmıştı.

KREMLİN'İN KUTUPLARLA İLGİLİ ÖZEL TEMSİLCİSİNİN TEZİ

Ünlü bir kutup bilimci olan ve Kremlin Sarayı tarafından, Devlet Başkanı'nın kutuplarla ilgili özel temsilcisi olarak atanan Artur Çilingarov, deniz altında uzanan dağ sırasının, Rusya anakarasının devamı (kıta şevi) olduğunu kanıtlayan veriler toplayacaklarını, bunları BM'ye ileteceklerini söyledi.

RUSYA'NIN KITA ŞEVİ BÜYÜYOR

Kıta şevi, deniz altında nereye kadar uzanıyorsa, bir ülkenin kıta sahanlığı da oraya kadar uzuyor. BM çerçevesindeki ilgili uluslararası sözleşmelere göre bir ülke, kendi kıta sahanlığının ekonomik olanaklarından tek başına yararlanıyor. Kıta sahanlığı, kıta şevi uzantısı yoksa 200 mil ile sınırlı kalıyor, ancak kıta şevi 200 mili geçiyorsa, kıta sahanlığı da daha ileriye, kıta şevinin bittiği yere kadar devam ediyor.

BÖLGEDE SAVAŞ İHTİMALİ YOK AMA...

Çilingarov, iddialarının tamamen yasal olduğunu, Kuzey Buz denizindeki haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Çilingarov, bölgedeki haklar nedeniyle bir çatışma veya savaş çıkmasının söz konusu olmadığını da vurguladı. Çilingarov, "Hiç kimse kimseyle savaşmayacak. Böyle bir şeyi konuşmaya bile gerek yok. Biz ekonomik çıkarlarımızı savunacağız, ancak gelecekte bu yüzden bir çatışma çıkacağına da ihtimal vermiyorum" dedi.

Ancak Rusya'nın "Kutup denizaltı filosu"nu da yenilemeyi, kutup istasyonlarını yeniden faaliyete geçirmeyi planlaması, askeri bhazırlık kapsamında değerlendiriliyor.


Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.