Rum basını: Türkiye'ye veto zamanı değil

Rum basını: Türkiye'ye veto zamanı değil

Rum basını, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Güney Kıbrıs ziyareti ve yapılan açıklamaları manşetten verdi. Gazeteler, Rum lider Dimitris Hristofyas ve Karamanlis'in Türkiye'nin AB'ye üyeliğine destek verdiklerini,

yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda bile Aralık zirvesinde veto koymayacaklarını öne çıkardı.



Politis gazetesi, "Türkiye'ye veto zamanı değil" başlıklı haberinde, Lefkoşa ve Atina'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine devam etmesine yeşil ışık yaktıklarını yazdı. Türkiye'nin AB yükümlülüklerini uygulamasa bile, Aralık ayındaki zirvede vetoyla önünün kesilmeyeceğinin kararlaştırıldığını yazan gazete, tarafların Ankara'nın AB üyelik sürecinin desteklenmesi stratejilerini zaman içinde bunun gerçekleşeceği şartına bağladıkları değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Kıbrıs'ta çözüm çabaları devam ettiği için bunun bu yıl olmasının gerekmediği belirtildi.

Hristofyas'ın çok net konuştuğunu ve Aralık'ta Kıbrıs karşısında yükümlülüklerini yerine getirmese bile veto koymayı düşünmediğini aktaran gazete, Hristofyas'ın "Eğer veto koyarsak, diğer 25 AB üyesi bizi köşeye koyar" sözlerini aktardı. Ancak Lefkoşa ve Atina'nın gerektiği zaman enerji başlığının açılması konusunda veto koymayı kararlaştırdıklarını da yazdı. Enerji başlığına veto koymak gerektiğinde, Rum hükümeti bunu yüklenecek, Atina bu konuda öne çıkmayacak.

Simerini gazetesi de, "Hristofyas, adımların ileride olduğunu söylüyor" haberinde, Hristofyas ve Karamanlis'in Kıbrıs'ta müzakerelerde önemli konularda ciddi görüş ayrılıkları ve zorlukların bulunduğu konusunda anlaştıklarını yazdı. Gazete, bunun "Türkiye'nin uzlaşmaz tutumundan" kaynaklandığını ancak diyalog ve AB üyelik perspektifinin desteklenmesinde mutabık kaldıklarını kaydetti.

Filelevteros ise, "Ankara'ya vade" başlığını kullandığı haberde, Hristofyas ve Karamanlis'in dün yaptıkları görüşmede Kıbrıs sorunu ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda atacakları adımları belirlediklerini yazdı. İki konunun Aralık ayında tekrar değerlendirecekleri ifade edildi.

Haravgi gazetesi ise "Doğru strateji" başlıklı haberinde, Yunan hükümetinin Hristofyas'ın izlediği gerek Kıbrıs gerekse de Türkiye'nin AB üyelik süreci stratejisini tamamıyla desteklediğini yazdı.

Son olarak "Ankara'ya sert mesaj" başlığını kullanan Mahi, Kıbrıs ve Yunanistan'ın Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklemelerinin "açık çek" anlamına gelmediği stratejik hedefini açıkladıklarını yazdı.

Yunan başbakan, Rum kesimindeki temaslarını bugün tamamlayarak Ada'dan ayrılacak.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.