Riskli çocuklara 'imam' formülü

Riskli çocuklara 'imam' formülü

TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunda, Kayıp Çocuklar Komisyonu'nun hazırladığı taslak raporda, risk altındaki çocuklar için yapılacak çalışmalarda imamlardan yardım alınabileceği belirtildi.

Tüm aile yapılarında ensest ilişki görüldüğünün kaydedildiği taslakta, saldırganların daha önce ailesi tarafından tacize uğradığı vurgulanıyor. Taslakta ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın katılımı ile çalışma gruplarının oluşturulduğuna da dikkat çekiliyor. TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu, 8 aylık çalışmanın ardından taslak raporunu hazırladı. Raporda, çocukların içinde bulunduğu istismar, taciz, şiddetin nedenleri ve alınması gereken önlemlere yer verildi. Aynı evde birden çok kız ve erkek çocukların, aynı ya da farklı zamanlarda istismar edildiğinin belirtildiği taslakta, anne ve baba eğitimine dikkat çekiliyor. Taslakta, genç anne çocuklarının daha fazla istismara uğradığı açıklanırken, Cumhuriyet Savcılığı Çocuk Bürosu'nun kurulması amacıyla altyapı sorunlarının giderilebileceği kaydediliyor. Çocukları olumsuz etkileyecek sokakta yaşama, uçucu madde kullanma ve suç işlemeyi özendirici görsel yayınların RTÜK tarafından denetlenmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, şu saptama ve önerilere yer verildi:

- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yapısının güçlendirilme girişimleri ve yeni hizmet modeli.

- SHÇEK kurumları açık kapı sistemli çalışmaktadır. Bu kurumların çalışma sistemi çocukların kolaylıkla kaçmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek güvenlikli kurumların yapılandırılmasına ilişkin önerilerin SHÇEK ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

- Risk grupları ve risk altındaki topluluklar için özel eylem planları oluşturulmalı. Çalışmaların etkinliğini artırabilmek için müdahalelerde ve eğitimlerde farklı toplumsal figürler kullanılmalıdır. (İmamlar, toplum liderleri vb)

- Aile planlaması çalışmalarının önemi vatandaşlara anlatılmalı ve bu çalışmalar özellikle babayı hedef alan bir yaklaşımla uygulanmalı. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanı sıra diğer ilgili kurum ve kuruluşların desteği alınmalı.

- Engelli ya da kronik hastalığı olan çocuklar kaybolduklarında bulunma olasılıkları daha düşük.



Saldırgan da ensest kurbanı

Taslakta ensest ilişkilere de geniş yer veriliyor. Ensest olaylarında saldırganın daha önce ailesi tarafından tacize uğradığı belirtilirken, ensest istismarının dokunma, okşama ve tacizlerle başladığı kaydediliyor. Taslakta, kimi ensest olaylarda, cinsel saldırının doğrudan tecavüzle başladığı ifade ediliyor. Taslakta, “Ailelerin pek çoğu çekirdek aile yapısında olmakla birlikte tüm aile yapılarında ensest görülmektedir. Saldırgan, çocuklar büyüdükçe, büyükten küçük çocuğa yönelerek cinsel istismarın uzun yıllar gizli kalmasını sağlayabilmektedir. Bazı durumlarda çocuklar aile içerisinde baba ve ağabey, birkaç ağabey, amca ve ağabey, dayı ve ağabey gibi birden fazla kişi tarafından istismar edilmektedir” da deniliyor.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.