'Renkli' mumyalar tarihe ışık tutacak

'Renkli' mumyalar tarihe ışık tutacak

Arkeologlar, Mısır ve dünya tarihinin bilinmeyenlerini açığa çıkarması beklenen mumyalar buldu. Mumya ve objeler dönemin hayat tarzına da ışık tutuacak...


Mısırlı arkeologlar dünya tarihine ışık tutacak yeni mumyalar buldu. En az 4 bin yıllık olduğu sanılan mumyaları gün ışığına çıkaran araştırmacılar, başkent Kahire'nin güneyindeki Illahun yakınlarında bulunan Fayum Vahası'nda muhafaza edilmiş 53 mezardan mumyaların yanı sıra çeşitli objelerin de çıkarıldığını açıkladı.

Araştırmacılara göre, gün ışığına çıkarılan mumyalar bölgedeki hayat tarzının sırlarını ortaya koyup, Mısır tarihiyle ilgili bilinmeyenleri açığa çıkaracak. Illahun Piramitleri'nin güneydoğusundaki kayalıkların içinde bulunan mezarlardan tahta tabutlar içinde çıkarılan mumyaların tabutlarının mavi, sarı, siyah ve pas rengine boyanmış olduğu görüldü. Tabutlardan birinin çok renkli olduğu ve bu tabutun nüfuzlu birine ait olduğunun düşünüldüğü açıklandı.

Cenaze mimarisi farklılık gösteriyor

Arkeologlar bulunan mumyaların Mısır ve dünya tarihine çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyor. Çalışmaları yürüten ekibin başkanı Dr. Abdul Rahman el-Ayedi, bu keşif sayesinde önemli yeni bilgilere ulaşılacağını söyleyip, “Bu keşfin önemi, bu dönemdeki cenaze ve cenaze mimarisinin gelişimini ortaya koymasında yatıyor. Eski Mısırlıların bu döneme ait alışkanlıkları hakkında kesin bilgi sahibi olmamızı sağlayacak. Türbelerin son derece farklı mimari tasarımları var, bazıları çok daha sade, tek bir defin odasından oluşurken bazıları çok daha geniş” diyor.

Mezarların içinde ayrıca muskalar, defin tanrılarını temsil eden farklı heykelcikler ve küp gibi yüzlerce obje de bulunuyor. Eski Mısır'ı inceleyen bilim insanları bölgenin, 12. Hanedanlığın dördüncü kralı olan II.Senusret tarafından yaptırıldığına inanıyor. Mısırlı gazetecilere bilgi veren ekip, bulunan mumyalardan birinin de Illahun yöneticilerinden birinin kızı Isis Her Ib'e ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Bulunan mumyaların kemik örnekleri incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.

(Radikal)


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.