Rektörü içeride, üniversitesi zirvede

Rektörü içeride, üniversitesi zirvede

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2008 yılında en çok bilimsel yayın yapan üniversiteler ile öğretim üyesi başına düşen yayın oranını belirledi.Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı sıralamasında TOBB ETÜ birinciliğe yerleşirken, Doğu Anadolu'nun yeni açılan

YÖK'ten alınan bilgiye göre, 2007 yılında olduğu gibi 2008'de de bilimsel yayın sıralamasında İstanbul Üniversitesi, öğretim üyesi başına düşen yayın oranına göre ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ilk sırada yer aldI.

YÖK'ün "2008 Yılında Tüm Üniversitelerde SCI (Bilimsel Atıf Dizini), SSCI (Sosyal Bilimler Atıf Dizini), AHCI (Sanat ve Beşeri Bilimler Atıf Dizini)'te Yayımlanan Yayınların Öğretim Üyesi Başına Düşen Yayın Sayısına Göre Sıralaması" üniversitelere göre başarıyı yansıttı. Buna göre TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi başına düşen 1,66 yayınla ilk sırada yer aldı. TOBB ETÜ'yü Bozok Üniversitesi (1,55), Aksaray Üniversitesi (1,31), Başkent Üniversitesi (1,25), Adıyaman Üniversitesi (1,18), ODTÜ (1,10), Çankaya Üniversitesi (1,01), Muş Alpaslan Üniversitesi (1,00), Sinop Üniversitesi (1,00), Bilkent Üniversitesi (0,98) izledi.

Sıralama, her indekste sadece bir kez yer alan makale toplamının yani "yayımlanmış net makale toplamının" üniversitelerin öğretim üyesi sayılarına bölünmesiyle oluşturuldu. TOBB ETÜ'deki 68 öğretim elemanının net toplamda 113 makalesi yayınlanınca üniversite 1,66 oranıyla birinciliği yakalamış oldu. Rektör Prof.Dr.Mehmet Haberal'ın Ergenekon davasına henüz dahil edilmediği dönemde Başkent Üniversitesi'nin, 423 öğretim elemanıyla 509 atıf yapılan yayınıyla 1,25 oranını tutturup YÖK listesinde dördüncü olması da dikkati çekti.

Doğudaki Adıyaman, Muş Alpaslan üniversitelerinin uluslar arası yayın sıralamasındaki başarıları göz doldururken Türkiye'nin en nitelikli üniversitelerinden ODTÜ ve Bilkent de listelerdeki başarılı konumlarını sürdürdü.

Yükseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, uluslar arası atıf indekslerine göre üniversitelerin değerlendirildiği istatistiklere www.yok.gov.tr adresindeki internet sitesinden ulaşılabileceği bildirildi. YÖK üniversiteleri "2008 Yılında Yayınların Üniversitelere Göre Sıralaması", "2008 Yılında Tüm Üniversitelerde Atıf İndekslerinde Yayımlanan Yayınların Sayısına Göre Sıralaması" gibi listelere yer verdi.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.